ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Σε σχέση με το 2019 ο Έλληνας έχει 3 παραπάνω κατώτατους μισθούς στην τσέπη»

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Σε σχέση με το 2019 ο Έλληνας έχει 3 παραπάνω κατώτατους μισθούς στην τσέπη»

Η Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ακρίβεια και την ανεργία 

Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» όπου μίλησε μεταξύ άλλων για την αύξηση στον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές.

«Την αύξηση δεν θα την πάρουν μόνο όσοι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό, θα την πάρουν και όσοι εργάζονται σε προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, όσες γυναίκες λαμβάνουν επιδόματα μητρότητας και εργάζονται με τον κατώτατο μισθό και πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας που λαμβάνουν το τακτικό επίδομα ανεργίας.

Συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ έχουμε και τους συμπολίτες μας που είναι συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι που έγιναν αυξήσεις στους μισθούς τους, ενώ υπάρχουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι που έχουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα στον μισθό τους», δήλωσε αρχικά η υπουργός.

Αναφορικά με τη μειωμένη αγοραστική δύναμη, τις «τιμές Ευρώπης» και τους «μισθούς Βαλκανίων» η κυρία Μιχαηλίδου σχολίασε ότι «γίνονται πολλές προσπάθειες. Στις 22 χώρες που έχουν κατώτατο μισθό είμαστε στην μέση και ξεκινήσαμε από ουραγός και είμαστε 11οι. Σε σχέση με το 2019 που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, ο Έλληνας έχει 3 παραπάνω κατώτατους μισθούς στην τσέπη. Ωστόσο νιώθει και τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Προσπαθούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια με πρόστιμα και έκτακτες ενισχύσεις. Προσπαθούμε να βρούμε μία ισορροπία μεταξύ του εργαζόμενου και του εργοδότη».

«Δεν υπάρχει στο τραπέζι επίδομα Πάσχα»

Σε ερώτηση για πιθανή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σημείωσε πως «προσπαθούμε να δούμε στις εισφορές που έχουμε δημοσιονομικό όριο και χώρο. Μελετάμε τι αποτύπωμα έχει η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους. Στις εισφορές τις έχουμε ήδη μειώσει κατά 4.4%. κάθε μία μονάδα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών έχει κόστος στο δημόσιο περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Όμως είναι κάτι που το βλέπουμε. Δεν έχουμε κάτι νεότερο για το επίδομα Πάσχα, δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι αυτή την στιγμή.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στους συνταξιούχους και τα αναδρομικά της περιόδου 2015-2016 και την πιθανότητα να υπάρξει νέα αύξηση σις συντάξεις υπογραμμίζοντας πως «το ζήτημα των αναδρομικών είναι ένα ζήτημα που προς το παρόν δεν μπορούμε να έχουμε κάποια θέση. Είναι στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο. Περιμένουμε την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου για τα αναδρομικά για να δούμε τι θα γίνει. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Προέχει το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών και παράλληλα κοιτάμε τι μπορούμε να κάνουμε και αν μπορούμε να κάνουμε για τους συνταξιούχους».

«Ο Κώστας Καραμανλής έκανε αυτό που έκρινε καλύτερα ο ίδιος»

Η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των Τεμπών και τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί μονταζιέρας, αλλά και την στάση του Κώστα Καραμανλή.

«Μας προβληματίζει η υπόθεση των Τεμπών που είναι μα τραγωδία. Την δικαιοσύνη δεν μπορούμε να την δώσουμε να την δώσουμε εμείς, είμαστε ένα κράτος δικαίου και άλλος αυτός που αποδίδει δικαιοσύνη. Ωστόσο η δικαιοσύνη και τα αντανακλαστικά της μας έχει εκπλήξει όλους γιατί έχει κινηθεί γρήγορα έχει αποδώσει 34 κατηγορίες σε ανθρώπου που εμπλέκονται στην τραγωδία στα Τέμπη. Κάνουμε, ως κυβέρνηση ό, τι καλύτερο για να δώσουμε την πληροφορία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ανεμπόδιστα σε αυτόν που την ζητάει. Ο κ. Καραμανλής έκανε αυτό που έκρινε καλύτερα ο ίδιος», κατέληξε.