ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζω - Λεπτομέρειες για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζω - Λεπτομέρειες για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος
Φωτ.: Eurokinissi

Ευρωεκλογές 2024:  Ο εκλογέας βάζει σταυρό προτίμησης στο κόμμα ή στον συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων που επιθυμεί

Λιγότερο από δύο μήνες έχουν μείνει για τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου και ήδη έχει ξεκαθαρίσει το βασικό πλαίσιο διεξαγωγής, ενώ τα κόμματα μετρούν τις δυνάμεις τους.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική - πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα έχει προτρεπτικό χαρακτήρα.

Τι χρειάζεται να φέρει μαζί του ο ψηφοφόρος

Ο ψηφοφόρος πρέπει να φέρει μαζί του στο εκλογικό τμήμα, αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθ.4 του ν.4255/2014 ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4), κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων, δηλ. 0 ή 1 ή 2 ή 3ή 4 υποψηφίους του συνδυασμού που θα επιλέξει να ψηφίσει.

Ευρωεκλογές 2024: Σταυρός προτίμησης

Ο εκλογέας βάζει σταυρό προτίμησης στο κόμμα ή στον συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων που επιθυμεί.

-Αν δεν τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό, το ψηφοδέλτιο θεωρείται λευκό.

-Αν τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό αλλά δεν επιλεγεί κανένας υποψήφιος του συνδυασμού, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο υπέρ του συνδυασμού.

-Αν δεν έχει τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό και έχουν επιλεγεί υποψήφιοι, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

-Αν τεθεί σταυρός προτίμησης στην ένδειξη «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω - Ψηφίζω λευκό», τότε το ψηφοδέλτιο θεωρείται λευκό, ανεξαρτήτως αν έχουν επιλεγεί ή όχι υποψήφιοι.

-Αν ο εκλογέας επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά τον συνδυασμό, ωστόσο, δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Ο εκλογέας σημειώνει στο ψηφοδέλτιο και τον συνολικό αριθμό προτίμησης υπέρ υποψηφίων που έχει επιλέξει, δηλαδή 0 έως 4.

-Αν εκλογέας δεν συμπληρώσει τον αριθμό των σταυρών προτίμησης, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά στον συνδυασμό, ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Ο εκλογέας τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο ψηφοφορίας και κλείνει τον φάκελο, χρησιμοποιώντας το ειδικό αυτοκόλλητο.

Σχετικές ειδήσεις