ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κόκκινη γραμμή» στο Μαξίμου οι απολύσεις σε Δημόσιο και τα εργασιακά

«Κόκκινη γραμμή» στο Μαξίμου οι απολύσεις σε Δημόσιο και τα εργασιακά

Κοινό μέτωπο κράτησαν στην σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, ενώ το πακέτο των μέτρων παρέμεινε ανοιχτό.

Και οι δύο στις δηλώσεις τους, κατά την αποχώρησή τους από το Μέγαρο Μαξίμου τόνισαν, πως δεν τίθεται για την ελληνική κυβέρνηση θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, αφού οι στόχοι που επιθυμεί η Τρόικα, ούτως ή άλλως θα εκπληρωθούν με την συνταξιοδότηση και σταδιακή αποχώρηση των υπαλλήλων, που τεκμηριώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης έστειλε και ένα σαφές μήνυμα στην Τρόικα, λέγοντας «πως δεν μπορεί να επιβάλει νέα σκληρά μέτρα σε μία διαλυμένη κοινωνία» και πως «η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την χώρα και όχι να βασανίσει τους πολίτες».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μεταξύ άλλων, για τα όσα κομίζει η Τρόικα στα εργασιακά, τόνισε, πως ήδη η Ελλάδα έχει κάνει πολλές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς της χώρας και δεν μπορεί να πάρει ακόμα πιο σκληρά μέτρα, καθώς δεν παύει η χώρα μας να «είναι μέλος όχι μόνο της Ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορεί να ισχύει κάτι εδώ που δεν ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης». Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα φάνηκε αρκετά αισιόδοξος, πως τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες με την ΕΚΤ και όχι μόνο, είναι υπέρ μας και συζητήθηκαν εκτενώς στην σύσκεψη. Μάλιστα, τόνισε πως όλα αυτά πρέπει να συμπεριληφθούν στην στρατηγική που χαράσσεται και εκτίμησε πως το «πακέτο των μέτρων θα κλείσει στο σύνολό του» την χρονική στιγμή που θα έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Όσο για την επιμονή της Τρόικας να ζητάει επίμονα να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, τόνισε «πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ζητάει» και κάθε φορά που το ζητούσε το ξεπερνούσαμε, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο σημείο πως και η δική του συζήτηση με την Τρόικα έγινε με δεδομένη την σκέψη, ότι θα υπάρξει χρονική παράταση στο πρόγραμμα και έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα και τις συναντήσεις που θα γίνουν με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών κ. Μοσκοβισί.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας είπε «πως σήμερα ήταν μία καλή ημέρα», και πως «υπήρξε μία σύγκλιση απόψεων» με την Τρόικα, τόνισε όμως πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και είπε πως όλα ακόμα συζητούνται. Σε ότι αφορά το άτυπο Eurogroup στην Λευκωσία, είπε πως ουσιαστικά είναι αφιερωμένο στην Ισπανία και εκείνος από την πλευρά του θα αναπτύξει απλά τις θέσεις του, ενώ συμπλήρωσε πως ουσιαστικά στο Eurogroup του Οκτωβρίου θα υπάρξουν ουσιαστικές συζητήσεις για το θέμα της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα με τρόικα

Σαρωτικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό ζητά η τρόικα

Σε εξέλιξη η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μαξίμου