ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά – Τρόικας με …ερωτηματικά

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά – Τρόικας με …ερωτηματικά

Περίπου μισή ώρα κράτησε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της Τρόικας στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως με μετά τη συνάντηση, με τον Υπουργό Οικονομικών που προηγήθηκε δεν έγινε κανέναν σχόλιο από τους επικεφαλής του κλιμακίου, για το πώς πήγε η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, εκτός από τον κ. Τόμσεν που αρκέστηκε συνοφρυωμένος να πει «ουδέν σχόλιον».

Κατά την είσοδό τους οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς έτυχαν, «θερμής» υποδοχής από μέλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων που τους περίμεναν στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών και τους αποδοκίμασαν έντονα. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα αμφισβητεί πως θα επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος τέσσερα υπουργεία και συγκεκριμένα τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Εσωτερικών – ΟΤΑ και Παιδείας.

Οι επικεφαλής της τρόικας εμμένουν στις ενστάσεις τους και απορρίπτουν μέτρα 2 δισ. ευρώ, από τα συνολικά που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά. Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο, η οποία διήρκησε 1,5 ώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, τα εκκρεμή αυτά θέματα παραπέμφθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών μας φέρονται να επιμένουν για εκ νέου αλλαγές στα εργασιακά.

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως τα προσκόμματα που δημιουργούν οι εκπρόσωποι της Τρόικας και η ανεξήγητη κωλυσιεργία τους έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Μαξίμου, που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δει μία εφιαλτική για την ελληνική οικονομία περαιτέρω χρονική μετάθεση της δόσης από τον Νοέμβριο. Όλα δείχνουν λοιπόν, πως η λύση θα είναι πολιτική. Γι' αυτό τον λόγο, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ομολόγους του, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις της τρόικας που αμφισβητεί μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ. «Δεν υπάρχει εμπλοκή, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις», ανέφερε ο Σίμος Κεδίκογλου μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα. O κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για εργώδεις διαβουλεύσεις και τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επαφή με ευρωπαίους ομολόγους του και ανώτατους αξιωματούχους της E.E.

Επίσης, είπε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με την τρόικα αλλά και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση χωρίς όμως να είναι γνωστός ο χρόνος σύγκλισής της. Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα στο Eurogroup την επόμενη Δευτέρα να μην υπάρχει οριστική συμφωνία, απάντησε, πως «επιδίωξη μας είναι να είμαστε εντός των προθεσμιών».

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε, ότι «συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις πάνω στη δέσμη μέτρων που τους έχουμε στείλει. Έχουν ζητήσει διευκρινίσεις και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Έχουν ζητήσει διευκρινίσεις τις οποίες παρέχουμε». Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «βέβαια».

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα - Τρόικας