ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμμετοχή Αβραμόπουλου στο δείπνο Ευρωπαίων Υπ.Εξ με τον Ρώσο Υπ.Εξ.

Συμμετοχή Αβραμόπουλου στο δείπνο Ευρωπαίων Υπ.Εξ με τον Ρώσο Υπ.Εξ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε χθες το βράδυ σε δείπνο εργασίας των ΥΠ.ΕΞ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας S. Lavrov.

Η συνάντηση προσέφερε την ευκαιρία μιας πρώτης ανταλλαγής απόψεων εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας (Δεκέμβριος, Βρυξέλλες). Η Ελλάδα υποστηρίζει με συνέπεια την προώθηση και ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας, η οποία αποτελεί σημαντικό Στρατηγικό Εταίρο της ΕΕ. Κατά το δείπνο εργασίας συζητήθηκαν οι ευρω-ρωσικές σχέσεις και ειδικότερες πτυχές τους όπως: η Εταιρική Σχέση για το Εκσυγχρονισμό (Partnership for Modernization) και το Κράτος Δικαίου, οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για σύναψη νέας συμφωνίας συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας (New Agreement) σε συνάρτηση και με την προ μηνών ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ, η Ενέργεια, οι Θεωρήσεις, και η συνεργασία στη διαχείριση κρίσεων. Συζητήθηκαν επίσης θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η Υπερδνειστερία, η Γεωργία, το Ιράν και η Συρία.

Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τη Ρωσική Ομοσπονδία, προς όφελος και των δύο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην ταχεία ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, που θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο των ευρώ-ρωσικών σχέσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και η ενέργεια. Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, προσβλέπει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας, που θα ενισχύσει τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ μας και θα δώσει τις απαραίτητες πολιτικές κατευθύνσεις για τα επόμενα βήματα.

Αναφερόμενος στη Συριακή κρίση, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα. Επαναδιατυπώνοντας τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, L. Brahimi, ο κ. Αβραμόπουλος ανέδειξε τη σημασία έναρξης μιας σοβαρής πολιτικής διαδικασίας μετάβασης. Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε επίσης τη σημασία της συνεννόησης των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και ανέδειξε την ανάγκη προστασίας των μειονοτήτων, κάνοντας ειδική αναφορά στη χριστιανική κοινότητα της Συρίας. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία της Ελλάδας για την πρόσφατη ένταση μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, υπογραμμίζοντας τους υπαρκτούς κινδύνους διάχυσης της κρίσης.