ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόστιμο – μαμούθ στην HSBC για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Πρόστιμο – μαμούθ στην HSBC για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Καταδικάστηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος η τράπεζα που συνδέεται με τη λίστα Λαγκάρντ και τον Γιώργο Παπανδρέου!

Η HSBC θα πληρώσει πρόστιμο 1,92 δισ. δολάρια στο πλαίσιο συμβιβασμού με τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ, αφού η τράπεζα βρέθηκε ένοχη για «ξέπλυμα χρήματος». Στην ουσία, δεν έχει εναρμονίσει τις πρακτικές της με αυτές που επιτάσσει το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να μην υπάρχουν υποψίες ότι η κάθε τράπεζα όντως διακινεί μαύρο χρήμα.

«Αποδεχόμαστε την ευθύνη για λάθη που κάναμε στο παρελθόν. Έχουμε δηλώσει πως λυπόμαστε βαθιά για αυτό, και το κάνουμε και τώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Stuart Gulliver. Βέβαια, για να δώσει τόσα πολλά χρήματα η HSBC ως πρόστιμο, μάλλον δεν θα έχει χάσει από την όλη διαδικασία.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την τράπεζα, της οποίας το ελληνικό παράρτημα συνδέεται όσο καμμίας άλλης με την διαβόητη λίστα Λαγκάρντ. Στην συγκεκριμένη λίστα πάρα πολλοί Έλληνες φέρονται να έχουν καταθέσεις στην HSBC.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τον καιρό που ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιγε τον δρόμο στο ΔΝΤ, η HSBC μέσω του Ελληνικού υποκαταστήματος της, «φυγάδευσε» τεράστια χρηματικά ποσά εκτός Ελλάδας. Οι πελάτες της ήταν άνθρωποι που θεωρητικά πίστευαν στον Παπανδρέου, αλλά πρακτικά φρόντιζαν να αποτραβήξουν τις επενδύσεις τους από τη χώρα.

Ίσως λοιπόν να μην ήταν τυχαίο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον διοικητή της HSBC στην Ελβετία την εποχή που η κα. Λαγκάρντ έδωσε τη λίστα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου!

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη είχε γίνει από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και την επιβεβαίωσε το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο, δεν γνωστοποίησε το λόγο των επαφών του κ. Παπανδρέου με τον διοικητή της HSBC.

H καταδίκη και το πρόστιμο από την αμερικανική δικαιοσύνη στερούν πια κάθε δικαιολογία από την κυβέρνηση και βέβαια από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να αρνούνται να ανοίξουν τον φάκελο HSBC. Ο εισαγγελέας πρέπει να ελέγξει το ελληνικό παράρτημα της τράπεζας γιατί είναι σίγουρο ότι θα βρεί... παπάδες!

Διαβάστε επίσης:

Ο μυστηριώδης χρηματιστής πίσω από την υπόθεση της Μ. Παπανδρέου

Έχουν σβήσει ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ

Το πόθεν έσχες του Γιώργου Παπανδρέου