ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο μυστηριώδης χρηματιστής πίσω από την υπόθεση της Μ. Παπανδρέου

Ο μυστηριώδης χρηματιστής πίσω από την υπόθεση της Μ. Παπανδρέου

Χρηματοπιστωτικός σύμβουλος-Αρθρογράφος-Εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού-«Συνήγορος» της μητέρας του πρώην Πρωθυπουργού-Κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος…

Ο Σάμπι Μιωνής απασχόλησε πρόσφατα τη δημοσιότητα, όταν ως αυτόκλητος –ή μήπως όχι;- συνήγορος της Μαργαρίτας Παπανδρέου την υπερασπίστηκε, όσον αφορά την εμπλοκή της στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Βέβαια, δεν το έκανε από αλτρουισμό, αλλά για να προστατέψει και τον εαυτό του.

Ο κ. Μιωνής, ο οποίος είναι γεννημένος στην Ελλάδα, αλλά από το 2006 ζει και δραστηριοποιείται με έδρα το Τελ Αβίβ δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος, ούτε η κα Παπανδρέου έχουν σχέση με τη λίστα, ενώ τόνισε ότι η κυριότητα του επίμαχου λογαριασμού ανήκει σε ιρλανδικό αμοιβαίο κεφάλαιο.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΩΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Ο Μιωνής εμφανίζεται ως χρηματοπιστωτικός σύμβουλος, καθώς μαζί με το γόνο της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας Άγγελο Μεταξά, ίδρυσαν το 1997 μία εταιρεία συμβουλευτικών επενδυτικών υπηρεσιών, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία το 2006 κατέληξε στην ελβετική τράπεζα EFG με ένα ποσό που ξεπέρασε τα 100 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η εταιρεία συνεργάστηκε με κορυφαίες τράπεζες, ενώ το 2004 οι δύο συνεργάτες ιδρύουν ένα νέο hedge fund, με ενεργητικό 80 εκατ.δολαρίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την ίδια περίοδο, το ΣΔΟΕ έπειτα από μία ογκώδη καταγγελία τράπεζας που αφορούσε δραστηριότητες του κυρίου Μιωνή, οι οποίες χαρακτηρίζονταν ως «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», ξεκινά έρευνες στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μία πρώτη «λίστα Λανγκάρντ» με πληροφορίες απ' ευθείας μέσα από την ελβετική τράπεζα, με την οποία συνεργαζόταν ο Μιωνής.

Στελέχη του ΣΔΟΕ, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, εκτιμούν ότι οι τότε ελεγκτές «συνάντησαν» για πρώτη φορά και το όνομα της μητέρας του πρώην Πρωθυπουργού.

Ωστόσο, η συνέχεια είναι αρκετά ομιχλώδης, όπως κάθε πτυχή της βρόμικης εκείνης περιόδου και η υπόθεση μπαίνει με συνοπτικές διαδικασίες στo αρχείο, με τον Μιωνή να επιβαρύνεται με ένα μικρό πρόστιμο για «ελλιπή τήρηση βιβλίων».

Ωστόσο, τώρα η εφημερίδα, επικαλούμενη έγκυρες πηγές, υποστηρίζει ότι αναζητούνται εκ νέου τα στοιχεία της τότε έρευνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιωνής εκτός από χρηματιστής δηλώνει επίσης αρθρογράφος τόσο σε μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα, όσο και στο γνωστό blog Huffington Post. Επίσης, στο παρελθόν υπήρξε και εκπρόσωπος Τύπου των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων. Με λίγα λόγια, ο κ. Μιωνής δεν είναι κάποιος τυχαίος. Είναι ο άνθρωπος με τις πολλαπλές ιδιότητες και τις διεθνείς διασυνδέσεις που κατά ένα περίεργο τρόπο βρίσκεται πάντα σε θέσεις-κλειδιά…