Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας Λαγκάρντ

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας Λαγκάρντ

Να ενημερωθεί η Βουλή για τους λόγους που καθυστέρησε επί 3 μήνες η ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας από τις γαλλικές αρχές, ζητούν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Παναγιώτης Κουρουμπλής με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στο κείμενο της ερώτησής τους, οι υπογράφοντες επικαλούνται την δήλωση του υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι η λίστα ζητήθηκε από τις 12 Οκτωβρίου 2012, αλλά και δημόσια δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι το υπουργείο αντιμετώπισε«τεχνικά προβλήματα»στην ανάκτησή της.  

Τα ερωτήματα που θέτουν στον υπουργό Οικονομικών αφορούν τους λόγους που καθυστέρησε επί 3 μήνες η ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας από τις γαλλικές αρχές, τον ακριβή χρόνο κατά τον οποίο περιήλθε η λίστα στην κατοχή των ελληνικών αρχών, σε ποια μορφή παραδόθηκε, από ποιον υπάλληλο και σε ποιον Έλληνα αξιωματούχο.

Ζητούν ακόμη να ενημερωθούν με ποιο τρόπο διασφαλίσθηκε το περιεχόμενο της, ποια πρόσωπα ήρθαν σε άμεση επαφή με τη λίστα και πως θα αξιοποιηθεί η πρωτότυπη λίστα για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, της νομιμότητας και για τη φορολόγηση μη φορολογηθεισών καταθέσεων στην Ελβετία και το εξωτερικό.

Οι βουλευτές δεν ζητούν την πρωτότυπη λίστα. Ζητούν όμως να κατατεθεί στη Βουλή η επίσημη αλληλογραφία, βάσει της οποίας ζητήθηκε και παραδόθηκε η λίστα Λαγκάρντ από τις Γαλλικές Αρχές όπως και κάθε επίσημο διαβιβαστικό έγγραφο. Ζητούν επίσης να κατατεθεί και η απόφαση για την εγκριθείσα δαπάνη μετάβασης και παραμονής της αποστολής του Ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στη Γαλλία για την ανάκτηση της γνήσιας λίστας και όλα τα σχετικά παραστατικά.

«Ποιος είναι ο λόγος που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητούν να διαβιβαστεί στη Βουλή η πρωτότυπη λίστα είναι θέμα που έχει απαντηθεί και παλαιότερα όταν είχε διαβιβαστεί η πρώτη λίστα με τα ονόματα καταθετών. Και τότε, όπως και τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, δια των βουλευτών του, είχε διατυπώσει τη θέση ότι η έρευνα πρέπει προεχόντως να γίνει από τα αρμόδια όργανα, δηλαδή από τους οικονομικούς εισαγγελείς που θα διαβιβάσουν τον κατάλογο για τα περαιτέρω στο ΣΔΟΕ και αν στην πορεία προκύψουν στοιχεία που να συνδέουν καταθέσεις με πολιτικά πρόσωπα, τότε αυτά να διαβιβαστούν στη Βουλή», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.