ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Δεν φοβάμαι κοινωνική έκρηξη (vid)

Στουρνάρας: Δεν φοβάμαι κοινωνική έκρηξη (vid)

"Ευπρόσδεκτο" χαρακτήρισε μιλώντας στη ΝΕΤ ένα νέο κούρεμα του χρέους ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη λόγω των μέτρων.

Μιλώντας στην εκπομπή της Έλλης Στάη ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: "Δεν θα πούμε ποτέ όχι σε άλλο κούρεμα, αλλά αυτό εξαρτάται από τους εταίρους μας".

Διευκρίνισε δε ότι η ελληνική πλευρά πέτυχε να το θέσει ως όρο στα συμπεράσματα πρόσφατου Eurogroup.

Συγκεκριμένα ενημέρωσε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα οι εταίροι της θα προχωρήσουν σε νέες ελαφρύνσεις, είτε με μείωση επιτοκίου είτε με καθυστέρηση αποπληρωμής, όχι με τρόπο που θα θίγει τον αντισυμβαλλόμενο.

Ερωτηθείς για το αν φοβάται κοινωνική έκρηξη απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει δείχνει υπομονή.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η τρόικα ήθελε περισσότερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις για να πετύχουμε τους στόχους, πράγμα που η κυβέρνηση αρνήθηκε.

Ερωτηθείς για το αν η τρόικα επιθυμεί αυτές τις περικοπές γιατί τις θεωρεί πιο "σίγουρες" ότι θα πραγματοποιηθούν από την συλλογή φόρων ο κ. Στουρνάρας απάντησε θετικά, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η δημοσιογράφος ρώτησε τον υπουργό για το σύστημα συλλογής αποδείξεων και τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης πως επιχειρεί να κάνει τους φορολογούμενους, φοροσυλλέκτες και μισθωτούς-συνταξιούχους, εφοριακούς.

«Τους ζητάμε να βοηθήσουν», είπε ο Γ. Στουρνάρας και ρώτησε τη γνωστή δημοσιογράφο: «έρχεται ο συντηρητής του καλοριφέρ, παίρνετε απόδειξη; Δεν παίρνετε». «Εσείς παίρνετε;» ήταν η ερώτηση που έφερε την... αποκάλυψη!

«Μέχρι πρότινος δεν έπαιρνα, τώρα παίρνω. Από τον κουρέα μου δεν έπαιρνα, τώρα παίρνω. Ερχόταν, έλεγε πολύ καλά λόγια, αλλά απόδειξη δεν έκοβε ποτέ. Τώρα, ζητάω εγώ. Σε όλα», τόνισε ο υπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: