ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενωμένες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις στις εκλογές

Ενωμένες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις στις εκλογές

Το φιλόδοξο σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ποιοι συμμετέχουν - ποιοι αντιδρούν.

Ραγδαίες εξελίξεις κυοφορούνται στο παρασκήνιο που καταλύουν διαχωριστικές γραμμές αλλά και συμβατικές πολιτικές πρακτικές. Η συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου, πριν από λίγες ημέρες, δεν είχε ως θέμα μόνο τις κοινές πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων στη Βουλή ούτε την ανταλλαγή απόψεων.

Υπάρχει ένα ευρύτερο υπόβαθρο που στοχεύει στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Ο Πρόεδρος του Σύριζα έχει διαπιστώσει ότι η δυναμική του κόμματός του δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να διαμορφώσει προοπτικές αυτοδυναμίας, να προσδώσει κινηματικό χαρακτήρα στην ψήφο προς το Σύριζα.

Ο κ. Τσίπρας έχει συλλάβει και προωθεί την ιδέα ενός αντιμνημονιακού πατριωτικού τόξου στο οποίο θέση θα έχουν όλοι οι πολίτες από την Αριστερά έως τη Λαϊκή Δεξιά, όλοι όσοι θέλουν να ανατραπεί η πολιτική των μνημονίων και του Βερολίνου, με την εξαίρεση της Χρυσής Αυγής.

Οι σχετικές συζητήσεις και ζυμώσεις δεν έχουν γίνει μόνο με τους ΑΝ.ΕΛ και τον κ. Καμμένο, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής αυτής της ιδέας αλλά και με ανεξάρτητους βουλευτές, όπως τον κ. Νικολόπουλο και τον κ. Κασαπίδη.

Ο κ.Τσίπρας αναμένει απρόβλεπτες εξελίξεις, μέσα στο 2013, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης και εκλογές. Σε μία τέτοια περίπτωση χρειάζεται μία κοινωνική δυναμική που θα οδηγήσει σε κυβέρνηση αντιμνημονιακών δυνάμεων. Ακόμα και αν ο Σύριζα είναι πρώτο κόμμα, το ενδεχόμενο αυτό δεν διασφαλίζεται.

Αντίθετα αν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις κατεβούν ενωμένες σε ένα μεγάλο συνασπισμό είναι εξαιρετικά πιθανό να κατακτήσουν ποσοστά αυτοδυναμίας, πολλοί υπολογίζουν αυτή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις 160-165 έδρες.

Ο εκλογικός νόμος

Με δεδομένο ότι πρέπει να παρακαμφθούν τα εμπόδια που θέτει ο εκλογικός νόμος για τους συνασπισμούς κομμάτων και την κατανομή των εδρών, αναζητείται η κατάλληλη φόρμουλα για να αποκτήσει μορφή παράταξης αυτή η κίνηση. Στην πραγματικότητα όμως, θα υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και ποσοστώσεις στις βουλευτικές έδρες.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η δυναμική που θα δημιουργηθεί θα είναι τεράστια ενώ ταυτόχρονα μετρά και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του, αντιδράσεις που προέρχονται κυρίως από το Αριστερό Ρεύμα που έχει ενστάσεις χωρίς όμως να είναι και απορριπτικό.

Η σημερινή αποκάλυψη του newsbomb στηρίζεται σε έγκυρη πληροφόρηση και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη μία αιφνίδια εξέλιξη χθες το απόγευμα στη Βουλή.

17 Βουλευτές του Σύριζα, 2 των ΑΝ.ΕΛ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ι. Μιχελογιαννάκης και Ν. Νικολόπουλος κατέθεσαν αίτημα στον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Α. Μπέζα, προκειμένου να κληθεί στην Επιτροπή ο Γ. Προβόπουλος και να δώσει εξηγήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία , λόγω του PSI.

Πολλοί υποτιμούν αυτή την κίνηση, ίσως όμως αναθεωρήσουν και μάλιστα πολύ γρήγορα τις απόψεις τους αν δουν παρόμοιες ή παρεμφερείς πρωτοβουλίες και για άλλα ζητήματα.

Το Μαξίμου παρακολουθεί αυτή την κινητικότητα όπως και ο Αμερικανός πρέσβης κ. Σμιθ, που έχει μάλιστα ενημερώσει και το State Department για μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Με ιδιαίτερη ανησυχία αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο και η Γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

Π. Καμμένος: Οι Έλληνες της Κύπρου δεν είναι μόνοι τους

Tσίπρας-Καμμένος: Αποφάσισαν κοινό μέτωπο για το θέμα της Κύπρου