ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Λουκέτο» 20 Εφοριών και συγχωνεύσεις τμημάτων ελέγχου

«Λουκέτο» 20 Εφοριών και συγχωνεύσεις τμημάτων ελέγχου

Στην αναστολή 20 ακόμη Δ.Ο.Υ και 45 σημείων ελέγχου που εντάσσονται σε αντίστοιχες μεγαλύτερες μονάδες προχωρά το υπουργείο Οικονομικών σο πλαίσιο της ενοποίησης και αναδιοργάνωσης των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ειδικότερα στις 17 Ιουνίου αναστέλλεται η λειτουργία 6 ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, ενώ οι υπόλοιπες 14 ΔΟΥ θα ενοποιηθούν την 1 Σεπτεμβρίου 2013. Με τον τρόπο αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη φάση του σχεδίου ενοποίησης (Οκτώβριος 2012) είχε ανασταλεί η λειτουργία 47 ΔΥΟ ενώ κατά β φάση (Ιανουάριος 2013) είχε ανασταλεί η λειτουργία 51 ΔΟΥ. Σε ότι αφορά τις 6 ΔΟΥ των οποίων θα ανασταλεί η λειτουργία στις 17 Ιουνίου και αυτές στις οποίες εντάσσονται είναι οι ακόλουθες: Η ΔΟΥ Σαλαμίνας στη ΔΟΥ Ε' Πειραιά, η ΔΟΥ Κυθήρων στη ΔΟΥ Α' Πειραιά, η ΔΟΥ Θάσου στη ΔΟΥ Καβάλας, η ΔΟΥ Παξών στη ΔΟΥ Κέρκυρας, η ΔΟΥ Ιθάκης στη ΔΟΥ Αργοστολίου και η ΔΟΥ Λέρου στη ΔΟΥ Κώ.

Η επιλογή των ΔΟΥ που κλείνουν όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών έγινε με κριτήριο τη μικρή απόσταση από τη στεριά (Σαλαμίνα και Θάσος) ή το μικρό αριθμό συναλλαγών που διενεργούν με πολίτες. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι σε κάθε μια από αυτές τις ΔΟΥ που αναστέλλεται η λειτουργία τους, ιδρύεται ένα Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), το οποίο λειτουργεί ως ένα Φορολογικό ΚΕΠ. Τα ΓΕΦ στεγάζονται σε κτήρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους.

Στα ΓΕΦ οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν μέχρι σήμερα στις ΔΟΥ. Παράλληλα όπως διευκρινίζεται ολοκληρώνονται οι διοικητικές ρυθμίσεις έτσι ώστε οι πολίτες να μην υποχρεώνονται πλέον να προσέρχονται στις Εφορίες. Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών στο πλαίσιο του TAXISnet, παρέχοντας ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες μέσω διαδικτύου (www.taxisnet.gr).

Επιπρόσθετα, συνεχίζονται οι εργασίες με στόχο εντός των επόμενων μηνών να είναι εφικτή η διεκπεραίωση των πληρωμών που διενεργούνταν στις ΔΟΥ αποκλειστικά στις Τράπεζες, έτσι ώστε να καταργηθούν τα ταμεία από τις ΔΟΥ. Ταυτόχρονα στο αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην ενοποίηση των σημείων ελέγχου των ΔΟΥ ολόκληρης της χώρας. Έτσι στις 1/6/2013 υπήρχαν 103 σημεία ελέγχου, ενώ από 1/7/2013 θα προκύψουν μετά από ενοποιήσεις 65 σημεία ελέγχου σε επίπεδο χώρας.

Αυτό θα επιτευχθεί με συνένωση των Γραφείων - Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ σε μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές μονάδες. Διευκρινίζεται ότι η συνένωση των σημείων ελέγχου δεν σημαίνει ότι αναστέλλεται και η λειτουργία της εκάστοτε ΔΟΥ, η οποία συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με τα υπόλοιπα Τμήματα.Η επιλογή των σημείων ελέγχου που ενοποιούνται έγινε βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων:

• Παραμένουν σημεία ελέγχου στις πόλεις όπου λειτουργούν διοικητικά δικαστήρια (π.χ. πρωτοδικεία), έτσι ώστε να εκδικάζονται εκεί οι σχετικές υποθέσεις από το Τμήμα Δικαστικού των ΔΟΥ.
• Μεταξύ 2 υποψήφιων σημείων ελέγχου επιλέγεται αυτό που έχει το μεγαλύτερο αριθμό βιβλίων Β' κατηγορίας, που αποτελεί και το βασικό αντικείμενο ελέγχου των Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ.
Αναλυτικότερα θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

Α. Στην Περιφέρεια:

- Επιλέχθηκε να παραμείνει ένα σημείο ελέγχου ανά Νομό, για τους Νομούς που διατηρούσαν εν λειτουργία άνω της 1 ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή επιλέγεται η πόλη που έχει πρωτοδικείο. Αν 2 υποψήφιες πόλεις έχουν και οι 2 πρωτοδικείο ή καμιά τους δεν έχει πρωτοδικείο, τότε επιλέγεται η πόλη που έχει τα περισσότερα βιβλία Β' κατηγορίας. Με το κριτήριο αυτό αναστέλλεται η λειτουργία των ακόλουθων σημείων ελέγχου, τα οποία εντάσσονται στην αντίστοιχη ΔΟΥ: της ΔΟΥ Κω στη ΔΟΥ Ρόδου της ΔΟΥ Θήβας στη ΔΟΥ Λειβαδιάς, της ΔΟΥ Γιαννιτσών στη ΔΟΥ Έδεσσας, της ΔΟΥ Μεσολογγίου στη ΔΟΥ Αγρινίου, της ΔΟΥ 'Αργους στη > ΔΟΥ Ναυπλίου, της ΔΟΥ Β' Λάρισας στη ΔΟΥ Α' Λάρισας, της ΔΟΥ Α' Ηρακλείου στη ΔΟΥ Β' Ηρακλείου. Επιλέχθηκαν επίσης προς αναστολή λειτουργίας τα σημεία ελέγχου σε μικρές ΔΟΥ σε νησιά τα οποία δεν έχουν πρωτοδικείο. Με το κριτήριο αυτό αναστέλλεται η λειτουργία των ακόλουθων σημείων ελέγχου, τα οποία εντάσσονται στην αντίστοιχη ΔΟΥ: της ΔΟΥ Σάμου στη ΔΟΥ Α' Πειραιά, της ΔΟΥ Λευκάδας στη ΔΟΥ Πρέβεζας, της ΔΟΥ Αργοστολίου στη ΔΟΥ Α' Πατρών, της ΔΟΥ Ζακύνθου στη ΔΟΥ Πύργου, της ΔΟΥ Χίου στη ΔΟΥ Μυτιλήνης. Ακόμη επιλέχθηκαν προς αναστολή λειτουργίας τα σημεία ελέγχου στις 7 ΔΟΥ της χώρας που έχουν το μικρότερο αριθμό βιβλίων Β' κατηγορίας και δεν έχουν ήδη ενοποιηθεί από τα παραπάνω κριτήρια. Με το κριτήριο αυτό αναστέλλεται η λειτουργία των ακόλουθων σημείων ελέγχου, τα οποία εντάσσονται στην αντίστοιχη ΔΟΥ: της ΔΟΥ Καρπενησίου στη ΔΟΥ Λαμίας, της ΔΟΥ Άμφισσας στη ΔΟΥ Λειβαδιάς, της ΔΟΥ Γρεβενών στη ΔΟΥ Κοζάνης, της ΔΟΥ Φλώρινας στη ΔΟΥ Καστοριάς, της ΔΟΥ Ηγουμενίτσας στη ΔΟΥ Ιωαννίνων, της ΔΟΥ Άρτας στη ΔΟΥ Πρέβεζας, της ΔΟΥ Κιλκίς στη > ΔΟΥ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

Β. Στην Αττική

- Παραμένουν σημεία ελέγχου στις ΔΟΥ οι οποίες στεγάζονται σε κτίριο του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου. Επίσης γίνεται κατανομή των σημείων ελέγχου σε περιοχές (κέντρο, βόρεια, νότια, δυτικά, ανατολικά) ενώ επιλέγεται να παραμείνει το σημείο ελέγχου, που εντός της παραπάνω περιοχής, έχει τα περισσότερα βιβλία Β' κατηγορίας. Εφόσον σε μια περιοχή θα δημιουργούταν ένα Τμήμα Ελέγχου που θα ξεπερνούσε σημαντικά το μέσο όρο του αριθμού των βιβλίων Β' κατηγορίας ανά σημείο ελέγχου (ήτοι ~30.000), τότε εξετάζεται η παραμονή και 2ου σημείου ελέγχου εντός της ίδιας περιοχής.
Με τα κριτήρια αυτά αναστέλλεται η λειτουργία των ακόλουθων σημείων ελέγχου, τα οποία εντάσσονται στην αντίστοιχη ΔΟΥ: της ΔΟΥ ΣΤ Αθηνών στη ΔΟΥ Α Αθηνών, της ΔΟΥ IB Αθηνών στη ΔΟΥ ΙΖ Αθηνών, της ΔΟΥ ΙΔ Αθηνών στη ΔΟΥ ΙΓ Αθηνών, της ΔΟΥ Αγίου Δημητρίου στη ΔΟΥ Ηλιούπολης, της ΔΟΥ Νέας Σμύρνης στη ΔΟΥ Α Καλλιθέας, της ΔΟΥ Αιγάλεω στη ΔΟΥ Ελευσίνας, της ΔΟΥ Αμαρυσίου στη ΔΟΥ Νέα Ιωνίας,, της ΔΟΥ A και Β Περιστερίου στη ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων, της ΔΟΥ Χαλανδρίου και Ψυχικού στη ΔΟΥ Χολαργού - Αγίας Παρασκευής, της ΔΟΥ 'Ανδρου και Κεας στη ΔΟΥ Παλλήνης, της ΔΟΥ Αχαρνών στη ΔΟΥ Κηφισιάς, της ΔΟΥ Παλαιού Φαλήρου στη ΔΟΥ Γλυφάδας, της ΔΟΥ Νίκαιας και Δ Πειραιά στη ΔΟΥ Ε Πειραιά, και της ΔΟΥ Γ Πειραιά,και Μήλου και Σάμου στη ΔΟΥ Α Πειραιά. Στη Θεσσαλονίκη: της ΔΟΥ Ιωνίας και Κιλκίς στη ΔΟΥ Αμπελοκήπων, της ΔΟΥ ΣΤ Θεσσαλονίκης -στη ΔΟΥ Δ θεσσαλονίκης, της ΔΟΥ Καλαμαριάς στη ΔΟΥ Ζ Θεσσαλονίκης, της ΔΟΥ Α Θεσσαλονίκης στη ΔΟΥ Ε Θεσσαλονίκης.