ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ

Σημαντικές λεπτομέρειες για τη σχέση του Μπάρακ Ομπάμα και των επιτελών του Λευκού Οίκου με την Ελλάδα έρχονται στο φως μέσα από το τελευταίο βιβλίο του πρέσβη Αλέξανδρου Μαλλιά "η άλλη κρίση".

Πιο συγκεκριμένα, έρχονται στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία που σε ένα διπλωματικό παιχνίδι μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα και αποδεικνύουν πως η σημερινή ηγετική ομάδα των ΗΠΑ έχει γνώση των ελληνικών ζητημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο κ. Μαλλιάς, ο Μπάρακ Ομπάμα κατά την προεκλογική του εκστρατεία για τις προκριματικές εκλογές του Σικάγο έκανε αρκετές αναφορές στο Θουκιδίδη και τον Ισοκράτη κλέβοντας τις εντυπώσεις και αποσπώντας τα θετικά σχόλια από τους παριστάμενους.

Σε ότι αφορά τον υπουργό Εξωτερικών και άλλοτε υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Τζοκ Κέρι, είχε "συγκυδεμονεύσει" ως γερουσιαστής την απόφαση 300 της Γερουσίας, η οποία αποτύπωνε τις ελληνικές σχέσεις στο Σκοπιανό. Παλιός γνώριμος όμως της χώρας μας είναι και ο νέος Υπουργός Άμυνας, ο οποίος είχε χρηματίσει γερουσιαστής και πρόεδρος του Ατλαντικού Συμβουλίου της Ουάσιγκτον έχοντας "διαχειριστεί" αρκετές φορές ελληνικά ζητήματα.