ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Σαμαρά–Βενιζέλου για Συρία και προγρ. συμφωνία

Σε εξέλιξη η συνάντηση Σαμαρά–Βενιζέλου για Συρία και προγρ. συμφωνία

Στις 18:00 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πέρασε την πόρτα του μεγάρου Μαξίμου και συναντάται αυτή την ώρα με τον Πρωθυπουργό.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται η Συρία, η προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν, ο νέος εκλογικός νόμος, αλλά και η αναδιάρθρωση των αμυντικών συστημάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προτείνει στον πρωθυπουργό, με το σχέδιο Προγραμματικής Συμφωνίας που του παρέδωσε, το bonus των 50 εδρών να μοιράζεται αναλογικά μεταξύ των κομμάτων που προεκλογικά θα διακηρύττουν ότι θα συνεργαστούν μεταξύ τους, διαφορετικά να πηγαίνει στο πρώτο κόμμα.

Ο πρωθυπουργός δεν δέχεται την πρόταση αυτή και φέρεται αποφασισμένος να μην συζητήσει καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο, με αποτέλεσμα -και ως συμβιβαστική «λύση»- το θέμα να μετατεθεί από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους για το μέλλον.
Ο πρωθυπουργός έχει μελετήσει το σχέδιο Προγραμματικής Συμφωνίας που του παρέδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος (εργάστηκαν γι αυτό Χρήστος Πρωτόπαπας και Γ. Κουτρουμάνης, κυρίως όμως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ την αντιπρόταση του Μαξίμου έχει ετοιμάσει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης) και σήμερα θα απαντήσει στον κυβερνητικό εταίρο του.

Ο Ευ. Βενιζέλος, άλλωστε, θέλει να παρουσιάσει την προγραμματική Συμφωνία στη ΔΕΘ την ερχόμενη Κυριακή, αλλά και να την εμφανίσει στους βουλευτές του κόμματός του ως τον «πήχη» των κυβερνητικών προσδοκιών.

Πάντως, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αντιμετωπίζουν την προγραμματική συμφωνία ως ένα ήσσονος σημασίας μπροστά στα καυτά ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα ζήτημα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι για τον κ.Σαμαρά η προγραμματική συμφωνία δεν αποτελεί προτεραιότητα και εν όψει της αποψινής συνάντησης προέβαλλαν άλλα θέματα, όπως η Συρία και η αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ).

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για τον εκλογικό νόμο