ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Τώρα κρίνεται η τελική στροφή για έξοδο από την κρίση

Βενιζέλος: Τώρα κρίνεται η τελική στροφή για έξοδο από την κρίση

Την ανάγκη υποστήριξης της κοινωνική συνοχής υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανοίγοντας τις εργασίες του διήμερου συμποσίου του ΠΑΣΟΚ που γιορτάζει σήμερα την 39η επέτειο από την ίδρυσή του.

«Τώρα κρίνεται η τελική στροφή της χώρας για την έξοδο από την κρίση, τώρα όλα θα αποκτήσουν την οριστική τους μορφή, τώρα πρέπει να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία να αντέξει, τώρα πρέπει να πάρουμε μέτρα υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής, τώρα πρέπει να δώσουμε την προοπτική και την ελπίδα στον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα βέλη του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, χρεώνοντάς του πως «έχει ξανακυλήσει στη ρητορεία της μονομερούς καταγγελίας».

Όπως είπε, «αυτό δείχνει το απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο, την απόλυτη ένδεια επιχειρημάτων, την έλλειψη ικανότητας σχεδιασμού για τη χώρα».

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι την Τετάρτη στην επετειακή εκδήλωση όπου θα έχει κεντρική ομιλία, θα μιλήσει «στο όνομα της παράταξης για την προοπτική της και την προοπτική της χώρας» και σημείωσε ότι με τη μαζική παρουσία θα σταλεί το μήνυμα ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ». Σχετικά με τις παρεμβάσεις που θα προηγηθούν της δικής του, των Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου, τόνισε ότι «σηματοδοτούν την ενότητα και τη συσπείρωση όλης της δημοκρατικής παράταξης, του κόμματός μας».

Απαριθμώντας τα μηνύματα που θέλει να εκπέμψει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρόκειται α) για το μήνυμα «εθνικής και κοινωνικής ευθύνης» της παράταξης. «Το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε και δεν υπάρχει χάριν του εαυτού του, υπάρχει για την πατρίδα, για τις προοδευτικές δυνάμεις και το όνομα των ευθυνών που έχει αναλάβει διαχρονικά». Β) Μήνυμα ιστορική αυτοσυνειδησίας. Γ) μήνυμα επαφής με τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει ο λαός. Δ) Μήνυμα «πολιτικής αποφασιστικότητας», «έχοντας πλήρη συνείδηση των δυσκολιών». Σε αυτό το σημείο ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει σχέδιο Β» και πως «αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση». Ε) Μήνυμα «ενεργούς συμμετοχής» στην προσπάθεια να αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί ενόψει ευρωεκλογών και ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα. ΣΤ) Μήνυμα «σεβασμού στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς της ευθύνης».

Ο πρόεδρος του Κινήματος έχοντας λάβει το «ναι» από τον Κώστα Σημίτη και τον Γ. Παπανδρέου για την παρουσία τους στα γενέθλια, θέλει να δώσει ώθηση στο ΠΑΣΟΚ, εν όψει του πολιτικά πολύ δύσκολου χειμώνα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιθυμεί να κάνει ηχηρή την παρουσία του ΠΑΣΟΚ εντός του Σεπτεμβρίου με αποκορύφωμα τη ΔΕΘ στην οποία θα ξεδιπλώσει τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση στην οικονομία, κυρίως μέσα από τις επαφές του με τους παραγωγικούς φορείς.

Η εκτίμηση που έχουν στελέχη του Κινήματος είναι ότι μπορεί από το κόμμα να αποχώρησαν δεκάδες στελέχη, πρώην βουλευτές ή πολιτευτές, αλλά η βάση του κόμματος μπορεί να επανακάμψει αν ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής κρίση.

Θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ, παρά τα λάθη του, είπε την αλήθεια στο λαό, καθώς επίσης πως είναι το μόνο κόμμα που έχει ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.