ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαρόζο:Η Ελλάδα θύμα της ανεύθυνης συμπεριφοράς πρώην κυβερνήσεων

Μπαρόζο:Η Ελλάδα θύμα της ανεύθυνης συμπεριφοράς πρώην κυβερνήσεων

Έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας αναμένεται να προκαλέσει η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο που έκανε για την χώρα μας.

Ο κ. Μπαρόζο, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αντώνη Σαμαρά και ταυτόχρονα κατακεραύνωσε τις προ μνημονίου κυβερνήσεις χαρακτηρίζοντάς τις ανεύθυνες.

Χωρίς να κατονομάζει και γενικεύοντας, ο πρόεδρος της Κομισιόν στην καθιερωμένη ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο, έκανε λόγο για «πραγματικά εντυπωσιακές αλλαγές» στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα πλησιάζει ήδη σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσίαζε η ελληνική οικονομία μετά την έναρξη της κρίσης, υπενθύμισε ότι εκείνη την εποχή όλοι οι επιφανείς οικονομολόγοι ήταν περίπου βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε ή θα εξαναγκαζόταν σε αποχώρηση από την ευρωζώνη και ότι αυτό θα προκαλούσε ντόμινο και στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην δευτερολογία του μάλιστα, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναφέρθηκε εκ νέου στη χώρα μας και δήλωσε ότι η Ελλάδα υπήρξε «θύμα της ανεύθυνης συμπεριφοράς των προηγούμενων κυβερνήσεων της χώρας και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κάλεσε τα κράτη της Ευρώπης να επιδείξουν «ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη», υπογραμμίζοντας: «Όταν είσαι στην ίδια βάρκα, δεν μπορείς να πεις ότι βουλιάζει μόνο το πίσω μέρος της βάρκας».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές, επισημαίνοντας:

«Σε οκτώ μήνες οι ψηφοφόροι στην Ευρώπη θα κρίνουν αυτά που πετύχαμε μαζί την τελευταία πενταετία». Την περίοδο αυτό, η Ευρώπη ήταν πιο παρούσα από κάθε άλλη φορά στις ζωές των πολιτών.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην οικονομική και κοινωνική κρίση «με δραματικές συνέπειες για τους πολίτες», τόνισε ότι «η Ευρώπη έδωσε μάχες κατά τη διάρκεια αυτής της 5ετίας και έδωσε απαντήσεις», προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Αν αναλογιστούμε τι κάναμε μαζί κατά τη διάρκεια της κρίσης, νομίζω ότι μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ποτέ δεν θα θεωρούσαμε ότι θα πετυχαίναμε όλα αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια».

Η ΕΕ διευρύνθηκε φέτος, αυξάνοντας τα μέλη της από 27 σε 28, ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2014, η ευρωζώνη θα έχει 18 χώρες μέλη από 17 σήμερα.

«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να δούμε τι θα κάνουμε τελικά, πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή την πρόοδο» σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Υπογραμμίζοντας, ότι για την Ευρώπη η ανάκαμψη είναι κοντά, τόνισε: «Ας είμαστε ρεαλιστές στην ανάλυσή μας. Ας μην υπερτιμούμε τα θετικά αποτελέσματα, αλλά και ας μην υποτιμούμε όσα έχουν επιτευχθεί. Ασφαλώς πρέπει να επαγρυπνούμε», ενώ πρόσθεσε ότι παρότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ακολουθείται ο σωστός δρόμος, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες. «Το χρωστάμε σε εκείνους που ακόμα δεν γεύονται τους καρπούς των θετικών εξελίξεων», σημείωσε, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους ανέργους της Ευρώπης.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι αν θέλουμε να κρατήσουμε την Ευρώπη ή θα να την εγκαταλείψουμε. Η απάντησή μου είναι ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε μέσα στην Ευρώπη» και για αυτήν, κατέληξε.

Εκφράζοντας την ευχή το επόμενο οκτάμηνο μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές να αποτελέσει μια περίοδο επίτευξης σημαντικών ευρωπαϊκών στόχων και προτεραιοτήτων, όπως η απασχόληση και η ανάπτυξη, ο πρόεδρος Μπαρόζο εκτίμησε ότι πάνω από όλα «οι εκλογές θα αφορούν την Ευρώπη».