ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πεδίο αντιπαράθεσης η Συρία μεταξύ Βενιζέλου-Κωνσταντοπούλου

Πεδίο αντιπαράθεσης η Συρία μεταξύ Βενιζέλου-Κωνσταντοπούλου

Νέος αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατά την σημερινή συζήτηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι χρησιμοποίησε τα ανθρώπινα δικαιώματα για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Συρία ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για παιδαριώδη παραποίηση των δηλώσεών του.

Συγκεκριμένα, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Βενιζέλος, επικαλέστηκε το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πολιτική αρχών, διευκρινίζοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη Συρία.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη «να είμαστε στο διεθνές ρεύμα και να μην αφήνουμε κενά στον περιφερειακό σχεδιασμό, καθώς ενισχύεται διεθνώς ο ρόλος άλλων χωρών στην περιοχή μας».

«Η Τουρκία αναπτύσσει πολύ έντονη διπλωματική δραστηριότητα, έχει ταχθεί υπέρ της συριακής αντιπολίτευσης και ήταν μία επισπεύδουσα χώρα, απ' τις 21 Αυγούστου έως σήμερα, για την ανάγκη να ληφθούν στρατιωτικού χαρακτήρα δράσεις, στο πλαίσιο του άρθρου 7 του καταστατικού του ΟΗΕ. Ξαναβρίσκεται μέσα στο κεντρικό ρεύμα της διεθνούς κοινότητας και σίγουρα σε εκείνο των χωρών του δυτικού κόσμου. Εμείς λέγαμε και λέμε, πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ως κράτος - μέλος του ΟΗΕ, ως κράτος - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν αγνοούμε βεβαίως τις υποχρεώσεις μας από διμερείς συμβάσεις για θέματα ασφάλειας και άμυνας», ανέφερε ο κος Βενιζέλος.

Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας στις έντονες βολές της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΚΚΕ, περί επιλεκτικής χρήσης του διεθνούς δικαίου από τις δυτικές «ιμπεριαλιστικές δυνάμεις» ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε λέγοντας πως «δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αντιλαμβάνεται το πώς διαμορφώνεται και χρησιμοποιείται η διεθνής νομιμότητα και πως ο παράγων που κατισχύει είναι ο συσχετισμός των δυνάμεων».

Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις παλαιότερες, επίμαχες δηλώσεις του και τόνισε πως «ουδέποτε η Ελλάδα αναφέρθηκε σε στρατιωτική επέμβαση, ουδέποτε καταδίκασε δράστη της χρήσης χημικών όπλων, αλλά καταδίκασε τη χρήση καθεαυτή και ουδέποτε έγινε μνεία δράστη, ακριβώς επειδή περιμένουμε να αποφανθεί η διεθνής κοινότητα».

Από την άλλη, ωστόσο, παρατήρησε πως «ξέρουμε ποιος έχει οπλοστάσιο χημικών όπλων και τυποποιημένα χημικά όπλα - και ποιος ιδιοκατασκευές».

Λαμβάνοντας τον λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε σε έντονο ύφος πως ο υπουργός Εξωτερικών «χρησιμοποίησε τα ανθρώπινα δικαιώματα για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της χώρας μας σε επιθετικό πόλεμο».

«Πρόκειται για μία ηθελημένη και παιδαριωδώς παραποιημένη ανάγνωση των δηλώσεών μου» της απάντησε ο κος Βενιζέλος.