ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η διατήρηση και βιωσιμότητα του στρατ. σκέλους των ΕΑΣ-ΕΛBO

Στόχος η διατήρηση και βιωσιμότητα του στρατ. σκέλους των ΕΑΣ-ΕΛBO

Η μελλοντική βιωσιμότητα του στρατιωτικού σκέλους (μετά την απόσχιση και το κλείσιμο του πολιτικού σκέλους) των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, προκειμένου να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα, αποτελεί το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το μέλλον των δύο επιχειρήσεων.

Αυτό ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών, μαραθώνιων, διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ελπίδες για τη διατήρηση ενός μέρους των εργοστασίων». Καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, εάν πειστεί η τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πιο ελαστική σχετικά με την απαίτησή της να επιστραφούν οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τις δύο επιχειρήσεις, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει παράνομες.

Όσον αφορά στη ΛΑΡΚΟ, ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, γίνονται με «φόντο» την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Από την πλευρά του, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι η συμφωνία με την τρόικα για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, όπως και για τα άλλα τρία προαπαιτούμενα (διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ και Κώδικας Δικηγόρων), συνδέονται άρρηκτα με τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Ήτοι, όσο καθυστερεί η συμφωνία, τόσο θα καθυστερεί και η εκταμίευση της δόσης, που με βάση τον προγραμματισμό πρέπει να γίνει εντός του Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι, οι διαπραγματεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα θα συνεχιστούν αύριο το απόγευμα, με επίκεντρο το δημοσιονομικό σκέλος του προγράμματος.

Τι ζητάει το ΥΠΕΘΑ από την τρόικα, για τα ΕΑΣ

Τη θέση της ελληνικής πλευράς να ολοκληρωθούν πρώτα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ύψους 250 εκατ. ευρώ συνολικά από Μαρόκο και ΗΠΑ, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση της επιχείρησης, πρότεινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στους επικεφαλής της τρόικας, στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό ανάφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επισημαίνοντας, όμως, ότι ακόμη είναι σε εξέλιξη η συζήτηση, για να πειστούν οι εκπρόσωποι των δανειστών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου.

Όσον αφορά στην ΕΛΒΟ, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, προτάθηκε στην τρόικα να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» με τα ΕΑΣ, ήτοι να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής. «Αγκάθι», παράλληλα, για τις δύο επιχειρήσεις αποτελούν οι κρατικές ενισχύσεις προς αυτές (ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ), τις οποίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει χαρακτηρίσει παράνομες και απαιτεί την επιστροφή τους.

Τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα έχουν αύριο νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές χρονικό περιθώριο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.

Διαβάστε επίσης:

Τι συζήτησαν Στουρνάρας – τρόικα

Ώρα «μηδέν» για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ