ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συζήτησαν Στουρνάρας – τρόικα

Τι συζήτησαν Στουρνάρας – τρόικα

-Όλα όσα εξετάστηκαν στο πρωινό ραντεβού των δύο πλευρών

-Νέα συνάντηση για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας το απόγευμα

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:00 η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων καθώς, οι τροϊκανοί έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη δυσφορία τους για τις καθυστερήσεις και τα συνεχή εμπόδια που προκύπτουν.

Στις 16:00 το απόγευμα θα υπάρξει και νέο ραντεβού με τους δανειστές με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού εθνικής άμυνας, Φ. Γεννηματά, για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) καθώς και της ΛΑΡΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έχει απορρίψει το κυβερνητικό σχέδιο για την εξυγίανση των τριών αμυντικών βιομηχανιών και ζητά να κλείσουν άμεσα και να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς αποζημιώσεις, ζητώντας μία λύση ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ θα μπουν σε εκκαθάριση εν λειτουργία, ενώ τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα διαχωριζόταν σε πολιτικό και στρατιωτικό τομέα με σκοπό την εκποίηση του πρώτου και την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου στο δεύτερο, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ αποτελούν ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα.

Μεταξύ αυτών, το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013 και το πρωτογενές πλεόνασμα, ο προϋπολογισμός του 2014, η πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το σχέδιο διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο κώδικας των δικηγόρων και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Διαβάστε επίσης:

Τρόικα: Ούτε βήμα πίσω από τα συμφωνηθέντα

Ώρα «μηδέν» για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

«Στροφή 180 μοιρών» από τους δανειστές μας για πρόωρες εκλογές!

Εισηγούνται εκλογές στον Σαμαρά