ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Είκοσι χρόνια κάθειρξη στον Άκη Τσοχατζόπουλο

Είκοσι χρόνια κάθειρξη στον Άκη Τσοχατζόπουλο

Βαρύτατες ποινές κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στους συνολικά 17 καταδικασθέντες για τη δυσώδη υπόθεση διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος, προερχόμενο από μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ειδικότερα βάσει της καταδικαστικής ετυμηγορίας των δικαστών:

Ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος που υπολογίζεται ότι «τσέπωσε» μίζες 55 εκατ. ευρώ για να αναθέσει σε γερμανικές και ρωσικές εταιρείες τις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών συστημάτων TORM-1 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών. Την ίδια ποινή επιφύλαξε το δικαστήριο και στην κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Το άλλοτε δεξί χέρι του πρώην υπουργού, (πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών) Γιάννης Σμπώκος εισέπραξε ποινή κάθειρξης 16 ετών, ενώ ο εξαδελφός του Νίκος Ζήγρας ο οποίος συνεργάστηκε με τις Αρχές δίνοντας σημαντικά στοιχεία έπεσε στα….μαλακά. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 6 ετών αφού προηγουμένως του αναγνώρισε (σ.σ στον μοναδικό κατηγορούμενο) το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης στους:

* Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, πρώην σύζυγο του Άκη ποινή κάθειρξης 6 ετών.

* Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια του Τσοχατζόπουλου ποινή κάθειρξης 13 ετών.

* Αστέριο Οικονομίδη, κατασκευαστή ποινή κάθειρξης 12 ετών.

* Γιώργο Σαχπατζίδη, επιχειρηματία ποινή κάθειρξης 13 ετών.

* Οράτιο Μελά και Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, εκπρόσωποι της υπεράκτιας εταιρείας Morelia ποινή κάθειρξης 10 ετών στον καθένα.

* Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, δικηγόρο ποινή κάθειρξης 10 ετών.

* Νίκο Γεωργουλάκη, φερόμενο ιδιοκτήτη της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis ποινή κάθειρξης 10 ετών.

* Νίκο Καρατζά, ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ ποινή κάθειρξης 6 ετών.

* Γιώργο Κωνσταντάτο, δικηγόρο ποινή κάθειρξης 10 ετών.

* Παναγιώτη Σταμάτη, αδελφό της Β. Σταμάτη ποινή κάθειρξης 6 ετών.

* Φώτη Αρβανίτη, πρώην βουλευτή επιχειρηματία στον χώρο των κατασκευών ποινή κάθειρξης 6 ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχος για «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα προερχόμενη από κατ΄ εξακολούθηση δωροδοκία, από κοινού και κατά μόνας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ΄ επάγγελμα».

Κατά την κρίση των δικαστών, ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001. Σύμφωνα με το δικαστήριο τα χρήματα που εισέπραξε και που διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, επί σχεδόν μια δεκαετία, υπερβαίνουν το ποσό των 55 εκατ. ευρώ (18 δισ. δρχ).

Με την επιβαρυντική περίσταση της νομιμοποίησης εσόδων «κατ ' επάγγελμα» κρίθηκαν ένοχοι, επίσης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτη; της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης και οι επιχειρηματίες Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.

Ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης κατ΄ επάγγελμα νομιμοποίηση εσόδων, κρίθηκαν οι Παν. Σταμάτης, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, ο πρώην βουλευτής Φώτης Αρβανίτης και ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Ιανός Νίκος Καρατζάς.

Οι δικαστές έκριναν αθώους λόγω αμφιβολιών μόνο δύο από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους που κάθισαν στο εδώλιο, τους Σπύρο Χατζηνικολάου και Παντελή Ζαχαριάδη.

Νωρίτερα το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα για την αναγνώριση του ελαφρυντικού, του προτέρου έντιμου βίου, για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τους 12 συγκατηγορούμενούς του, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα τέλεση του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

«Το λευκό ποινικό τους μητρώο δεν αρκεί για να τους αναγνωρισθεί ο πρότερος έντιμος βίος», είπε η τακτική εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη κάνοντας λόγο για «κατ' επίφαση έντιμο βίο».

Τελικά το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο στον Νίκο Ζήγρα το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας αφού όπως τόνισε και η κ. Αδειλίνη: «Αν δεν έδινε τη συγκατάθεση του, να ανοίξουν οι λογαριασμοί, αμφιβάλλω αν θα ήμασταν εδώ που είμαστε…».

Σύμφωνα με το δικαστήριο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ ως ικανοποίηση στις απαιτήσεις του Δημοσίου από τη ζημία που υπέστη. Το άλλοτε δεξί του, ο Γιάννης Σμπώκος καλείται να καταβάλει 500.000 υπέρ του Δημοσίου και 100.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν ο καθένας από τους λοιπούς καταδικασθέντες πλην του Παναγιώτη Σταμάτη, αδερφού της Βίκυς, της Γκούντρουν πρώην συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, του πρώην βουλευτή Φώτη Αρβανίτη και του ιδιοκτήτη του Ιανός Νίκου Καρατζά στους οποίους επιβλήθηκε το ποσό των 50.000 ευρώ στον καθένα ξεχωριστά. Παράλληλα, το δικαστήριο διέταξε τη δήμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των καταδικασθέντων, μεταξύ των οποίων και το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, των οποίων η περιουσία είχε κατασχέσει η Δικαιοσύνη κατά το στάδιο της κύριας ανάκρισης.

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελέας: Ποινή κάθειρξης 20 ετών σε Άκη- 12 χρόνια για Βίκυ

Ένοχος για όλα τα αδικήματα ο Τσοχατζόπουλος

Η ώρα της ετυμηγορίας για τον Άκη Τσοχατζόπουλο

Έφτασε η ώρα της κρίσης: Αύριο ή την Τρίτη η απόφαση για τον Άκη

Κούγιας: Ο Τσοχατζόπουλος δεν έχει μαντήλι να κλάψει

Ράδιο αρβύλα τα περί αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου