ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια η άρση ασυλίας της Χρυσής Αυγής

Στην Ολομέλεια η άρση ασυλίας της Χρυσής Αυγής

-Το 50% της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής θα διώκεται για κακουργήματα.

-Για «πολιτικές διώξεις» θα κάνουν λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος.

Στην Βουλή στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς στις 11:00 συζητούνται οι αιτήσεις άρσης ασυλίας έξι βουλευτών του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Πρόκειται για τους βουλευτές Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο και Στάθη Μπούκουρα. Τρεις εξ αυτών - Γερμενής, Ηλιόπουλος και Μπούκουρας - κατηγορούνται για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η συζήτηση γίνεται στον απόηχο της άρνησης των αρχών στο αίτημα των προφυλακισθέντων βουλευτών να παραβρεθούν στη Βουλή και να ψηφίσουν, και ενώ εξελίσσεται στο παρασκήνιο η συζήτηση μεταξύ των κομμάτων για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Κατά τη διαδικασία δικαίωμα τοποθέτησης έχουν και τα ελεγχόμενα πρόσωπα, τα οποία, το πιθανότερο, είναι να μιλήσουν για «πολιτικές διώξεις» και για «παράνομες, αντισυνταγματικές διώξεις», ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία με κάλπη.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την έγκριση της άρσης ασυλίας εκ μέρους της Ολομέλειας, το 50% της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής θα διώκεται για κακουργήματα.

Η Ολομέλεια θα κληθεί να αποφασίσει και για την άρση της βουλευτικής ασυλίας: του κ. Ηλία Παναγιώταρου (2 δικογραφίες: για στάση και συμμετοχή σε επεισόδια), του κ. Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου («πειρατική» εκπομπή ραδιοσταθμού), Χρήστου Κέλλα (ΝΔ), Μιχαήλ Ταμήλου (ΝΔ, 2 δικογραφίες), Ιωάννη Αμανατίδη (ΣΥΡΙΖΑ) και Ηλία Κασιδιάρη.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο κύκλος διερευνητικών επαφών του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη με εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος και να περάσει ει δυνατόν ομόφωνα (εκτός βεβαίως Χρυσής Αυγής) η τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Ήδη χθες, ο υπουργός είχε επαφές με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλο και Χρήστο Πρωτόπαπα, παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο, με τον γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Βούτση, και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη, των ΑΝΕΛ Νότη Μαριά και του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη. Δεδομένου δε, πως όλοι φέρονται να συμφωνούν στην αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του ναζιστικού μορφώματος, οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, προκειμένου να βρεθεί ει δυνατόν κοινός τόπος μέχρι αύριο, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία.

Υπενθυμίζεται πως βασική διαφωνία της τροπολογίας Μιχελάκη με εκείνη που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι –μεταξύ άλλων- η πρόβλεψη στην πρώτη πως πέραν της εγκληματικής οργάνωσης, η αναστολή κρατικής χρηματοδότησης θα επεκτείνεται και σε κατηγορία για τρομοκρατικές ενέργειες (σ.σ. άρθρο 187α), κάτι το οποίο φέρεται να βρίσκει αντίθετο και το ΚΚΕ.

Διαβάστε επίσης:

Λαγός: «Έτσι γουστάρει και δεν απαντάει ο Δένδιας;»

Ο Δένδιας θέτει εμπάργκο σε ερωτήσεις της Χρυσής Αυγής

Ρουπακιάς: Χτύπησα «τυφλά» με το μαχαίρι

Προφυλακιστέος ξανά ο Ρουπακιάς

Έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία της Χρυσής Αυγής

Δυο Έλληνες εφοπλιστές «δείχνει» μάρτυρας ως χρηματοδότες της Χ.Α.

Ανοίγουν οι λογαριασμοί της Χρυσής Αυγής

Πρώην μέλος της X.A: Τρώγαμε τις εισφορές των μελών στις ταβέρνες

ΣΔΟΕ για Χρυσή Αυγή: Βγαίνουν οι «σκελετοί» από την ντουλάπα