ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αφόρητες πιέσεις στον Σαμαρά να αποκλείσει τα σενάρια!

Αφόρητες πιέσεις στον Σαμαρά να αποκλείσει τα σενάρια!

Ο φόβος του Βενιζέλου πριν απ' τα πέναλτι των –πρόωρων- εκλογών... και της εξεταστικής για τα ναυπηγεία!

Λεπτές ισορροπίες αναδεικνύονται τις τελευταίες μέρες στη σχέση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον κυβερνητικό του εταίρο και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλο.

Αιτία, τα προωθούμενα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, με επικρατέστερο αυτό που αναφέρεται στην πιθανότητα «τριπλών εκλογών» τον ερχόμενο Μάη, ήτοι εθνικών εκλογών, αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών, στη λογική να κατευναστεί η λαϊκή αγανάκτηση στις κάλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών και να «παίξει» η «σταθερότητα» στην κάλπη των εθνικών εκλογών...

Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα καταλήξει σε αδιέξοδο, ότι η τρόικα θα παραμείνει σταθερά στον εκβιασμό για τη λήψη και άλλων μέτρων, ίσως και ενός νέου μνημονίου και με δεδομένο ότι η δικομματική κυβέρνηση δεν αντέχει κάτι τέτοιο, που θα σημαίνει την πλήρη κατάρρευσή της.

Και αυτό μεν το σενάριο συζητείται (τουλάχιστον συζητείται...) στο Μαξίμου και στο στενό επιτελείο του Αντ. Σαμαρά, αλλά σε κάθε περίπτωση ξορκίζεται απ' τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο του!

Κάτι απόλυτα λογικό απ' τη μεριά του Βενιζέλου, αφού το ΠΑΣΟΚ παραμένει πάντοτε στα δημοσκοπικά τάρταρα. Οπότε για ποιες εκλογές να συζητήσει ή να διαπραγματευτεί;

Όπως έχει αναφέρει το Newsbomb.gr, ο Βενιζέλος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Σαμαρά προκειμένου να του διαμαρτυρηθεί εντόνως για το άδειασμά του απ' τον Δημ. Αβραμόπουλο για το ζήτημα της αμαρτωλής σύμβασης του 2010 για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, του έθεσε παράλληλα και την διακίνηση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών και του ζήτησε να τα ακυρώσει με τρόπο μη επιδεχόμενο αμφισβήτησης!

Ο πρωθυπουργός τον καθησύχασε λέγοντάς του ότι δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Μάλλον προσπάθησε να τον καθησυχάσει, αφού ο Β. Βενιζέλος δεν πείστηκε. Μάλλον ανησύχησε ακόμα περισσότερο, όταν είδε ότι και τις επόμενες μέρες το θέμα κυριαρχούσε στην ατζέντα και των ΜΜΕ και γνωστών πολιτικών και εκδοτικών κύκλων, τους οποίους αποδίδει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον!

Και επέλεξε, αφού συνεργάστηκε με στενούς επιτελείς του, να αρχίσει ένα ιδιόμορφο «αντιπολιτευτικό» παιχνίδι, σε διάφορα ζητήματα της κυβερνητικής δράσης, με αποκλειστικό στόχο να πιέσει τον Αντ. Σαμαρά στην κατεύθυνση αποκλεισμού της πιθανότητας πρόωρων (ή «τριπλών») εκλογών!

Αλλά αυτό το πρεσάρισμα έχει κι ένα επιπλέον στόχο:

Να διασφαλίσει ο Βενιζέλος, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει πρόταση για εξεταστική για τα ναυπηγεία, τότε ο Σαμαράς θα την απορρίψει αν και το 2010 δεν την ψήφισε τη σύμβαση και μάλιστα την είχε χαρακτηρίσει σκανδαλώδη! Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση θα καταστεί όμηρος του πρωθυπουργού, αλλά αυτό είναι το τελευταίο που τον απασχολεί, λόγω της δεινής θέσης που βρίσκεται!

Αυτό το παιχνίδι θα το δούμε να «ξεδιπλώνεται» τις αμέσως επόμενες μέρες.

Όλα αυτά πάντως έχουν, όπως προείπαμε, δημιουργήσει λεπτές ισορροπίες στη σχέση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο.

Ενώ μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν ειδυλλιακές, τώρα χωρίς να μπορεί κάποιος να μιλήσει για κρίση, ωστόσο είναι γεγονός ότι δοκιμάζονται...

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση πετάει στην τρόικα το «χαρτί» των εκλογών

Αρρυθμίες στην κυβέρνηση ενώ φουντώνουν οι φήμες για εκλογές

Κρίση στις σχέσεις Μαξίμου - τρόικας με φόντο τα νέα μέτρα