ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέσμευση Λαβρόφ για στήριξη της Ελλάδας

Δέσμευση Λαβρόφ για στήριξη της Ελλάδας

«Η Ρωσία θα στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, τόσο ηθικά, όσο και με την προώθηση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά.

«Συμμεριζόμαστε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπεράσει τις δυσκολίες στην οικονομία. Λαμβάνουμε υπόψη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας με όποιο τρόπο μπορούμε, σε ηθικό επίπεδο, αλλά και με την προώθηση του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Αναφέρθηκε επίσης στη «μακρά φιλία» και τον «αμοιβαίο σεβασμό» που συνδέουν τις δύο χώρες, αλλά και στην αύξηση του αριθμού των Ρώσων που επισκέπτονται την Ελλάδα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι φέτος θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τον ρώσο υπουργό για την επίσκεψή του, τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι μία χώρα με την οποία η Ελλάδα διατηρεί ιστορικά μακροχρόνιες σχέσεις.

Χαρακτήρισε επίσης «πολύ σημαντική» και για τις δύο πλευρές τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ρωσίας, υπογραμμίζοντας μάλιστα την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τη σχέση αυτή.

«Απαραίτητη η συμμαχία Ελλάδας – Ρωσίας»

Σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

«Είμαστε δύο χώρες που πολεμήσαμε μαζί πολλές φορές. Μας βοηθήσατε», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, «στην μεγάλη απελευθερωτική επανάσταση του 1821». «Πολεμήσαμε μαζί ενάντια στο ναζισμό» πρόσθεσε.

«Σήμερα έχουμε εγκάρδιες σχέσεις. Ένα εκατομμύριο Ρώσοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα φέτος. Το 2014 εύχομαι να γίνουν δύο εκατομμύρια. Διατηρούμε εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, αλλά αυτές είναι φτωχές σε σχέση με την εγκαρδιότητα των διμερών σχέσεων. Νομίζω ότι η άφιξή σας θα δώσει ώθηση στις σχέσεις αυτές. Οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας είναι καλές και νομίζω ότι η συνεργασία θα είναι επωφελής και για τους δύο» τόνισε.

Ο κ. Παπούλιας συνεχάρη τη Ρωσία «για την προσπάθειά σας να αποφευχθεί σύρραξη στην Συρία. Όλοι παρακολουθούσαμε με αγωνία τις προσπάθειές σας. ήταν μια μεγάλη επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Η παρέμβασή σας ήταν πολύ καλή και ανέπτυξε το ειδικό βάρος της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Το ενδιαφέρον σας συμβάλλει σε μια ισορροπία απαραίτητη για την ειρήνευση».

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ είπε: «Ένα τεράστιο ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Είμαστε δύο φίλοι λαοί και χώρες που έχουμε διαχειριστεί τα ίδια ιδανικά. Οι αρχές αυτές αποκτούν ιδιαίτερη αξία στην εποχή μας. Υπάρχουν προβλήματα που είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και γι' αυτό είναι απαραίτητες οι συμμαχίες»

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: Θέλουμε να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς της οικονομίας σας

Στην Αθήνα ο Λαβρόφ για ενεργειακά και αποκρατικοποιήσεις