ΕΘΝΙΚΑ

Στην Αθήνα ο Λαβρόφ για ενεργειακά και αποκρατικοποιήσεις

Στην Αθήνα ο Λαβρόφ για ενεργειακά και αποκρατικοποιήσεις

Επαφές με Σαμαρά, Βενιζέλο και υπογραφή διμερών συμφωνιών

Στην Ελλάδα έφτασε αργά το βράδυ της Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα έχει σειρά επαφών στην Αθήνα από το πρωί της Τετάρτης και συγκεκριμένα με τον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έχει προσκληθεί στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων που γίνονται για τα 185 χρόνια από την ανακήρυξη του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και την έναρξη σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει με κυβερνητικούς παράγοντες, θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τη συμμετοχή σε αυτό ρωσικών εταιρειών, πιθανώς και το ζήτημα της ΔΕΠΑ.

Ήδη, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι (RZD) διεκδικούν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και δεν είναι τυχαίο ότι τον Λαβρόφ θα συνοδεύει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βλαντιμίρ Γιακούνιν.

Όσο για τη ΔΕΠΑ, η ρωσική θέση μετά το ναυάγιο με την Gazprom, είναι ότι προκειμένου να υπάρξει επάνοδος της εταιρείας σε ένα νέο διαγωνισμό, θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού και η στάση της ΕΕ να γίνει πιο σαφής. Όροι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν δεκτοί από την Κομισιόν.

Στις επαφές που θα έχει ο Λαβρόφ με έλληνες αξιωματούχους, δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς και τα ρωσικά σχέδια για τον αγωγό South Stream.

Παράλληλα, η αναθέρμανση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, η οποία «επικυρώθηκε» με την επίσημη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο, από τη μία πλευρά, και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, το οποίο συνοδεύεται από την προσπάθεια σύστασης του άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, επηρεάζουν, φορτίζοντας βεβαίως τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συμμετέχει σε πάνελ ειδικής εκδήλωσης που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Διαβάστε επίσης:

Ρώσοι και Έλληνες τίμησαν μαζί τον Καποδίστρια στο Ναύπλιο

Έρχεται ο Λαβρόφ για τις εκδηλώσεις των ελληνορωσικών σχέσεων

Ματβιένκο: Αναβαθμίζονται οι σχέσεις Eλλάδας-Ρωσίας

Το ρωσικό ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ-ΟΣΕ μετέφερε η Ματβιένκο στον Σαμαρά