ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φοροφυγάς ο Γ. Παπαντωνίου - Κατηγορείται για φοροδιαφυγή 3 εκατ. ευρώ

Φοροφυγάς ο Γ. Παπαντωνίου - Κατηγορείται για φοροδιαφυγή 3 εκατ. ευρώ

-Ποινική δίωξη προτείνει η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς.

-Δίωξη και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ από 2000 ως 2010 προέκυψε για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου μετά από οικονομικό και φορολογικό έλεγχο που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου αφού μελέτησε το σχετικό πόρισμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε βάρος του πρώην υπουργού πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ´ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος και κατά της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου σε βαθμό κακουργήματος για το ίδιο αδίκημα εξαιτίας του 1, 333 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζα της Ελβετίας.

Παρά το εξαιρετικά υψηλό ποσό της φοροδιαφυγής, ο σχετικός νόμος ορίζει ότι για να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει το αποκρυβέν εισόδημα ετησίως να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Ωστόσο ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να απέκρυβε κάθε χρόνο ποσά άνω των 80.000 ευρώ. Επίσης ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του δεν διώκονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αν και μέσω της λίστας Λαγκάρντ εντοπίστηκαν 1,333 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία το 2000.

Πάντως η φοροδιαφυγή αποτελεί βασικό αδίκημα σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το 2005 και μετά που άλλαξε ο σχετικός νόμος.

Για να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις θα πρέπει να ολοκληρωθεί διοικητικά ο φορολογικός έλεγχος από την αρμόδια ΔΟΥ. Στη συνέχεια θα ασκήσει τις διώξεις ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος λόγω αρμοδιότητας.

Κατά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι Γιάννος Παπαντωνίου ζούσε ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα από όσα έβγαζε.

Οι πηγές αυτών των εσόδων δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες αλλά η έρευνα για εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία εμπλέκεται και ο πρώην υπουργός συνεχίζεται. Μάλιστα έχουν απαντηθεί σειρά αιτημάτων δικαστικής συνδρομής από τις αρμόδιες αρχές του εξωτερικού για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.