ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόγεια χτυπήματα της τρόικας σε Στουρνάρα με όπλο τον Προβόπουλο

Υπόγεια χτυπήματα της τρόικας σε Στουρνάρα με όπλο τον Προβόπουλο

Ιδιαίτερα θερμό και φιλικό ήταν το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο. Δεν είναι τυχαίο ότι η τρόικα δίνει το χρίσμα της στον κεντρικό τραπεζίτη για δεύτερη θητεία, όπως όλα δείχνουν.

Όποιοι καλύπτουν με συνέπεια το πολιτικό και το τραπεζικό ρεπορτάζ γνωρίζουν ότι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος ταξιδεύει συχνά σε ένα συγκεκριμένο προορισμό και κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ανανεωθεί η θητεία του (που λήγει την 1 Ιουνίου 2014).

Σύμφωνα με την εφημερίδα NEWSBOMB, κάθε τόσο πηγαίνει στη Φρανκφούρτη, όπου έχει σημαντικές επαφές με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μέσω αυτών προσπαθεί να εξασφαλίσει την παραμονή του σε αυτή τη θέση.

Μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Προβόπουλος με την τρόικα, πολιτικοί παρατηρητές σχολίαζαν πως «δεν μπορεί να περιμένει ως τον Απρίλιο να χρισθεί υποψήφιος». Ο διοικητής φαίνεται πως έθεσε το θέμα στους εκπροσώπους των δανειστών και έλαβε την απόλυτη στήριξή τους ώστε να ανανεωθεί η θητεία του έως το 2019!

Σύμφωνα με πολύ έγκυρη πηγή μάλιστα, συζητήθηκε και το περιεχόμενο του πρόσφατου δημοσιεύματος των «New York Times», το οποίο εξόργισε τον κ. Προβόπουλο, ο οποίος φέρεται να ανέφερε το παρασκήνιο στους εκπρόσωπους των δανειστών. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος που το υπέγραψε ήρθε στην Αθήνα, του πήρε συνέντευξη και φωτογραφήθηκαν, ενώ στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με κάποιο Έλληνα δημοσιογράφο και με τραπεζίτες που είχαν επαφές με τον κρατούμενο κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Σε περίπτωση μη ανανέωσης της θητείας του, ο νυν κεντρικός τραπεζίτης θα βρεθεί χωρίς την «ασυλία» που του παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κατ' επέκταση, μπορεί να διερευνηθεί περαιτέρω αν τα ανωτέρω δημοσιεύματα έχουν βάση.

Τα άλλα θέματα ατζέντας και οι φήμες

Τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ελληνική οικονομία και οι τραπεζικές εξελίξεις, στη πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και των "stress tests" που θα διενεργήσει με βάση και την έκθεση της Blackrock.

Στα ψιλά πέρασε και η φημολογία που ακούγεται στην αγορά. Για τη θέση του Κεντρικού τραπεζίτη της χώρας ενδιαφέρεται να προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ανώτατο στέλεχός του, το οποίο έχει ακαδημαϊκή καριέρα.

Είναι πολλά τα λεφτά...

Ο μισθός του κεντρικού τραπεζίτη ανέρχεται σήμερα στα 7.615,92 ευρώ καθαρά αφού έχει υποστεί μείωση της τάξεως του 50% ύστερα από έντονες πιέσεις που άσκησαν βουλευτές προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι το ύψος του μισθού χωρίς τα πρόσθετα προνόμια που έχει ο εκάστοτε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, δηλαδή δωρεάν μετακινήσεις, υπηρεσιακό όχημα μεταφοράς, υπηρεσιακό τηλέφωνο και τη διατήρηση επιτελείου της επιλογής του για την προώθηση της πολιτικής του.

Ο κ. Προβόπουλος φέρεται να υποστηρίζει πως παίρνει τον μικρότερο μισθό συγκριτικά με τους άλλους 27 ομολόγους του στην Ε.Ε. σε αντίθεση με τον κ. Νίκο Γκαργκάνα, ο οποίος λάμβανε περί τα 15.500 ευρώ μηνιαίως...

Ο Στουρνάρας φλέρταρε τη θέση

Να θυμίσουμε ότι για την ίδια θέση έχει ακουστεί στο παρελθόν και το όνομα του νυν υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο ίδιος, τραπεζικό στέλεχος σε ανώτατο επίπεδο κατά το παρελθόν, που πλέον έχει την πολιτική διαχείριση για το τελικό στάδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού χάρτη. Ωστόσο, η τρόικα φέρεται να προτιμά τον κ. Προβόπουλο, ο οποίος διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας όπως ο κ. Λουκάς Παπαδήμος και μπορεί να ενεργοποιηθεί όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

«Ψήφος εμπιστοσύνης» της Τρόικας στον Γ. Προβόπουλο

Λήγει η θητεία Προβόπουλου: Μια ενδιαφέρουσα εκλογή χωρίς κάλπες