ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εβδομάδα «φωτιά» για την κυβέρνηση

Εβδομάδα «φωτιά» για την κυβέρνηση

Τα ανοιχτά μέτωπα που έχουν να διαχειριστούν Σαμαράς και Βενιζέλος.

Σε μια από τις κρισιμότερες εβδομάδες εισέρχεται από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα «τραυματισμένη».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο καταγράφηκε πυρετός διαβουλεύσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκαν δυο, ουσιαστικά, μίνι-υπουργικά συμβούλια, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, αλλά και του αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως, Ευάγγελου Βενιζέλου στη μαραθώνια σύσκεψη της Κυριακής.

Τα κρίσιμα ραντεβού της εβδομάδας είναι:

Δευτέρα: Η πρώτη συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα μετά το Eurogroupτης Παρασκευής.

Πέμπτη: Κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014.

Παρασκευή: Συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο.

Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα θα συμβούν αυτή την εβδομάδα, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ οι υπουργοί που εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με αντιδράσεις.

Άγνωστο είναι αυτή τη στιγμή το εάν ο κ. Σαμαράς θα συναντήσει τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς η Αθήνα δεν περιμένει να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές -κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ δύσκολο ο πρωθυπουργός να δεχθεί στο Μαξίμου την τριμερή πριν υπάρξει ένα ελάχιστο σημείο συμφωνίας στα βασικά: Δημοσιονομικό κενό, διαρθρωτικές αλλαγές, αμυντικά συστήματα, πλειστηριασμοί.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμφωνούν ότι δεν θα υπάρξουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα, απευθυνόμενοι έτσι και προς το εσωτερικό των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, με τις οποίες κάθε άλλο παρά θέλουν να σηκώσουν τους τόνους.

Σε αυτή τη φάση, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν να διαχειριστούν στο εσωτερικό ένα τριπλό μέτωπο: Παρεμβάσεις στην αγορά με σειρά απελευθερώσεων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης βασικών αγαθών, πλειστηριασμοί και αμυντικές βιομηχανίες.

Οι δυο κοινοβουλευτικές ομάδες κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα, καθώς βλέπουν ότι οι δανειστές επιμένουν μέχρι τέλους ότι στα ΕΑΣ πρέπει να μπει λουκέτο, ενώ δεν έχουν καμία ενημέρωση για το τι θα περιλαμβάνει η τελική απόφαση για τους πλειστηριασμούς.

Διαβάστε επίσης:

Η «σκακιέρα» της κυβερνητικής συνοχής

Αγωνία Βενιζέλου για το ενδεχόμενο νέων ρηγμάτων στο ΠΑΣΟΚ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει τρόικας

Βρούτσης: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την τρόικα

Χατζηδάκης: Τα σπίτια των φτωχών δεν κινδυνεύουν

«Όχι» σε δημοσιονομικά μέτρα είπε ο Ευ. Βενιζέλος