ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωνία Βενιζέλου για το ενδεχόμενο νέων ρηγμάτων στο ΠΑΣΟΚ

Αγωνία Βενιζέλου για το ενδεχόμενο νέων ρηγμάτων στο ΠΑΣΟΚ

Για... λίγες «εκατοντάδες εκατομμύρια» που χωρίζουν την Αθήνα από την τρόικα κάνουν λόγο, πλέον, κυβερνητικές πηγές μετά τις μαραθώνιες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της νέας φάσης της διαπραγμάτευσης που ξεκινά με τη συνάντηση μεταξύ Γιάννη Στουρνάρα και τρόικας.

Για σχεδόν 4 ώρες το βράδυ του Σαββάτου και σχεδόν 6 ώρες την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέτασε, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, το σύνολο των ανοικτών θεμάτων, ενώ στη μαραθώνια σύσκεψη της Κυριακής συμμετείχε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η απόσταση έχει περιοριστεί» σημείωνε στο Newsbomb.gr υπουργός που συμμετείχε και στις δύο συσκέψεις ενώ για... γεφύρωμα της διαφοράς έκανε λόγο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

newego LARGE t 1101 54111564

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές φέρονται να αποδέχονται τα μισά από τα, περίπου, 500 - 600 εκατομμύρια μέτρων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Βρούτση για την εισφοροδιαφυγή ενώ κατά τις ίδιες πηγές η τρόικα εμφανίζεται να αποδέχεται το πρωτογενές πλεόνασμα, και μάλιστα πάνω από το ύψος των 300 εκατομμυρίων ευρώ, και να περιορίζει την απαίτησή της για νέα μέτρα περίπου στο 1,6 δισ ευρώ. Αναμένεται, συνεπώς, στις συναντήσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα να διαφανεί, σαφώς, πόσο από το 1,3 δισ. των μέτρων που προτείνει η Αθήνα αναγνωρίζει τελικά η τρόικα (εκτιμάται ότι αυτό φτάνει περίπου στο 1 δισ ευρώ) ώστε να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το υπόλοιπο.

Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων αναζητήθηκαν και εναλλακτικά σενάρια, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να εμφανίζονται να μην παραγνωρίζουν την κοινοβουλευτική πραγματικότητα και των κίνδυνο ατυχήματος στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Ιδιαιτέρως αισθητή, λέγεται, ήταν η ανησυχία του κ. Βενιζέλου καθώς το κόμμα του εμφανίζει έντονα συμπτώματα αποσύνθεσης και αποτελεί επίκεντρο σεναρίων για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Άλλωστε, αυτό που ανησυχεί τους δύο πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι μόνον το δημοσιονομικό κενό αλλά και τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα.

venizelos

Σε αυτό των πλειστηριασμών, η Αθήνα -αν και αναγνωρίζει ότι το σημερινό καθεστώς προστασίας ουσιαστικά βοηθά τους... πάντες να μην πληρώνουν- θέλει να περιλάβει ρήτρες προστασίας για οσους αντιμετωπίζουν πραγματικά οικονομικά προβλήματα.

«Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβούνται. Αυτοί οι οποίοι πρέπει να το σκέπτονται είναι αυτοί που παριστάνουν τους φτωχούς ενώ δεν είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης, ωστόσο η τρόικα επιμένει σε πλήρη άρση της προστασίας έναντι πλειστηριασμών, θεωρώντας ότι αρκεί η δυνατότητα ρύθμισης - συμβιβασμού μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών.

Πέραν της φερεγγυότητας των τραπεζών, ωστόσο, στόχος της τρόικας είναι, εμφανώς, το «ξεφούσκωμα» των τιμών στην αγορά ακινήτων και, μάλιστα, σε μία περίοδο που τα ακίνητα φορολογούνται με επαχθείς τρόπους.

Ανοικτό είναι και το μέτωπο των επαγγελματικών μισθώσεων καθώς έναντι της τρόικας που ζητά απελευθέρωσή τους, ο Κ. Χατζηδάκης προτείνει ένα νέο καθεστώς μόνον για τις νέες μισθώσεις με διατήρηση της προστασίας για τις υπάρχουσες ενώ από πλευρά ΠΑΣΟΚ υπάρχει εμφανής δυστοκία.

samaras merkel periergi 578 355

Ο στόχος της Αθήνας είναι, ει δυνατόν, να «κλείσει» τη διαπραγμάτευση μέσα στο Δεκέμβριο. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει, πέραν όλων των άλλων, να υπάρξει συμφωνία για τα ΕΑΣ, να ολοκληρωθεί η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και, ταυτόχρονα, να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τους ρυθμούς και τους όρους του επόμενου κύματος διαθεσιμότητας και απολύσεων στο Δημόσιο. Ο κ. Σαμαράς επενδύει και στην πολιτική παράμετρο. Σε ένα νεύμα δηλαδή προς την τρόικα από την κ. Άγκελα Μέρκελ, με την οποία ο Πρωθυπουργός συναντάται την προσεχή Παρασκευή στο Βερολίνο.

Διαβάστε επίσης:

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει τρόικας

Oλοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά -Βενιζέλου στο Μαξίμου

Βρούτσης: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την τρόικα

Χατζηδάκης: Τα σπίτια των φτωχών δεν κινδυνεύουν

«Όχι» σε δημοσιονομικά μέτρα είπε ο Ευ. Βενιζέλος