ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ φεύγει! Η «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» έρχεται

Το ΠΑΣΟΚ φεύγει! Η «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» έρχεται

-Οι στόχοι της πρωτοβουλίας και ποιοι θα ενσωματωθούν

-Ζυμώσεις σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την «επόμενη μέρα»

Τι κύκνειο άσμα του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχει αρχίσει και η «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου διάγει τις τελευταίες της ημέρες στον πολιτικό στίβο της χώρας.

Οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστέρας είναι ραγδαίες ενώ σε εξέλιξη είναι οι ζυμώσεις για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος το οποίο θα κινηθεί, όπως τονίζουν τα στελέχη τα στελέχη του, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το Περιστέρι ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, που εκφράζει το εκσυγχρονιστικό ρεύμα του Κώστα Σημίτη, προανήγγειλε το τέλος του ΠΑΣΟΚ και την κάθοδο του χώρου στις ευρωεκλογές με τον τίτλο «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη».

Έτσι ονομάζεται ο νέος πολιτικός φορέας που συγκροτείται από την Κίνηση των «58», με τη φιλοδοξία να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης των διάσπαρτων δυνάμεων της κεντροαριστεράς και του σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Στο σχήμα αυτό θα ενσωματωθεί μελλοντικά και το ΠΑΣΟΚ.

58

Πρώτο βήμα ενσωμάτωσης η κοινή εμφάνιση τους στις ευρωεκλογές, υπό τη σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι οργανωτικές προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Σύντομα θα δημιουργηθούν οργανωτικοί πυρήνες στις μεγάλες πόλεις και στα τέλη Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των κομμάτων και οργανώσεων που συμμετάσχουν στον νέο πολιτικό φορέα.

Η ίδρυση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης ανακοινώθηκε σε εκδήλωση της Κίνησης των «58» στο Περιστέρι, όπου ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της ιδεολογικής τους πλατφόρμας.

«Η σημερινή συγκέντρωση γίνεται κάτω από ένα νέο όνομα, που σε λίγο θα έχει νέο σύμβολο, και που θέλει να έχει σύντομα πολλά νέα πρόσωπα. Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Η Παράταξη μπορεί να γίνει το κοινό σπίτι όλων μας. Όλων όσων λέμε ούτε ΝΔ ούτε ΣΥΡΙΖΑ. Όλων όσων αντιπαρατίθενται στην πολιτική της Δεξιάς , τη συντηρητική κουλτούρα, τον αυταρχισμό και τον νεοφιλελευθερισμό. Όλων όσων αρνούνται τον αριστερό λαϊκισμό, τον ψευδεπίγραφο ριζοσπαστισμό που αναπαράγει το παλιό» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε συγκέντρωση των «58» ο Γ. Βούλγαρης , ενώ επιτέθηκε στη ΔΗΜΑΡ κατηγορώντας τη ότι με την πολιτική της ηγεσίας της «περιθωριοποιείται» και εξύμνησε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα ο Γιάννης Βούλγαρης προανήγγειλε ουσιαστικά προσπάθεια κατά των στελεχών των κομμάτων του χώρου, ζητώντας «να σκίσουμε τις επετηρίδες».

Το σχήμα «Δημοκρατική προοδευτική Παράταξη» είναι σαφές ότι δεν δημιουργείται μόνο ενόψει των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών, όπου ο Γιάννης Βούλγαρης προανήγγειλε τη στήριξη των νυν δημάρχων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης Γιώργου Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη.

Δημιουργείται και ενόψει των εθνικών εκλογών, είτε αυτές γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, είτε πριν είτε μετά από αυτές, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να μην κατέλθει σε αυτές, οδηγούμενο ουσιαστικά σε μία προοπτική … αυτοδιάλυσής του, με «βελούδινη διαδοχή» του Ευάγγελου Βενιζέλου.

benizelos

Αμηχανία και αναταράξεις στην Χαρ. Τρικούπη

Η μεταβατική περίοδος της δημιουργία του νέου κόμματος αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στο ΠΑΣΟΚ το οποίο ουσιαστικά οδηγείται σε διάλυση. Ήδη ο Κώστας Σκανδαλίδης , με άρθρο του στην Real ζήτησε την εκλογή από τη βάση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα έχει και ένα προβάδισμα στη μάχη της ηγεσίας, ευελπιστώντας προφανώς ότι με την απευθείας εκλογή δεν θα είναι παρά κομματικό στέλεχος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πάντως συγκαλεί για το Σάββατο Πολιτικό Συμβούλιο και για την Κυριακή κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων Επιτροπών που θα ορίσει, για το πρόγραμμα, για τους «58» και για τις ευρωεκλογές .

Ο Λυκούδης απέναντι στον Κουβέλη

Στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, η μειοψηφία δείχνει να διασπάται με τον πρώην γραμματέα Σπύρο Λυκούδη να επιλέγει την αντιπολίτευση εντός του κόμματος και τα στελέχη που συγκεντρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη στην ΕΣΗΕΑ να ετοιμάζονται για την έξοδο και τη συνεργασία, στη πλειοψηφία τους, με την «Κίνηση των 58».

Διαβάστε επίσης:

Φυτρώνει η «Ελιά» μέσα από την «Κίνηση των 58»

Μήνυμα για ενότητα της «Κεντροαριστεράς» από την «πρωτοβουλία των 58»

Κάλεσμα Βενιζέλου στους «58» για ένωση με το ΠΑΣΟΚ

Ωσάν δείπνο... αποχαιρετισμού...

Σημίτης και Βενιζέλος στην εκδήλωση των «58»