ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος - Λοβέρδος…και πάλι μαζί

Βενιζέλος - Λοβέρδος…και πάλι μαζί

-Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, την περίοδο των Χριστουγέννων, που τους έφερε και πάλι κοντά

-Πού τα «έσπασε» ο Α. Λοβέρδος με τον Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜ.ΑΡ

-Υπαρκτό το ενδεχόμενο να είναι επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Λοβέρδος

Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί στους πολιτικούς του σχεδιασμούς ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο δοκίμασε τη δημοσκοπική αντοχή του κόμματος που δημιούργησε (...τη Νέα Ελλάδα, που κανείς δεν θυμάται πια), ο κ. Λοβέρδος προσέγγισε τον κ. Φώτη Κουβέλη και υπήρξε μάλιστα και μια αρχική συμφωνία για πολιτική συνεργασία.

KOUV

Φαίνεται όμως ότι οι δύο πλευρές «τα έσπασαν» και στην εξέλιξη αυτή, συνέβαλαν τρεις παράγοντες:

- H άρνηση του κ. Κουβέλη να τοποθετήσει τον κ. Λοβέρδο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΔΗΜ.ΑΡ.

- Η διαφαινόμενη δημοσκοπική κάμψη της ΔΗΜ.ΑΡ και τα προβλήματα εσωτερικής συνοχής.

- Η αργή αλλά σταθερή προσέγγιση του κ. Κουβέλη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λοβέρδος αντιλήφθηκε, σε ότι αφορά το τελευταίο ότι δεν τον σήκωνε το κλίμα αφού βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την Κουμουνδούρου, ενώ δεν ξεχνά τις σκληρές προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε από τον κ. Τσίπρα, την περίοδο που ήταν Υπουργός Υγείας στις κυβερνήσεις του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπαδήμου.

LOVEEE

Θεώρησε επίσης ότι ποτέ δεν θα είχε το διακριτό ρόλο που επιθυμούσε στη ΔΗΜ.ΑΡ. αφού το κόμμα ήταν πάντα υπό τον έλεγχο του κ. Κουβέλη, ο οποίος ποτέ δεν θέτει σε αμφισβήτηση ή σε κίνδυνο αυτό τον έλεγχο.

Για αυτό άλλωστε είναι αρνητικά διακείμενος στην Πρωτοβουλία των 58 και στην παλαιότερη πρόταση για συνένωση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αλλά και για τη δημιουργία της «Ελιάς», που θα εξέφραζε πολιτικά την Κεντροαριστερά.

Οι εξελίξεις αυτές και το διαφαινόμενο αδιέξοδο τον ώθησαν να κάνει δεύτερες σκέψεις, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και με τις εκλογικές αναμετρήσεις να βρίσκονται προ των πυλών, αφού όλοι συμφωνούν ότι θα υπάρξουν εθνικές εκλογές εντός του 2014.

Ο κ. Λοβέρδος δεν θέλει να μείνει εκτός πολιτικού σκηνικού και εκτός Βουλής. Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και ο κ. Ε. Βενιζέλος, συνέβαλαν στην επαναπροσέγγιση των δύο άλλοτε στενών φίλων και συνταγματολόγων.

LO

Προηγήθηκαν διαμεσολαβητές και από τις δύο πλευρές που προετοίμασαν το έδαφος. Ακολούθησε μία τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο άνδρες σε πολύ καλό κλίμα που βοήθησε να ξεχαστούν και να ξεπεραστούν οι παλιές εντάσεις και διαφωνίες.

Η νέα εποχή στις σχέσεις Βενιζέλου-Λοβέρδου επισφραγίστηκε με μία συνάντηση στη Θεσσαλονίκη στην περίοδο των εορτών, όπου υπήρξε ευρεία συζήτηση.

Όπως όλα δείχνουν ο κ. Λοβέρδος θα στηρίξει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αφού με αυτή την επωνυμία θα κατέβει το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές σε μία προσπάθεια να αποσπάσει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο στόχος της εκλογής ενός ευρωβουλευτή και η υπέρβαση του 4.75%, που θεωρείται το όριο, είναι εφικτός όπως πιστεύουν οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος που θεωρούν ευσεβείς πόθους και ακραίο σενάριο να εξαερωθεί εκλογικά το ΠΑΣΟΚ.

Σε μία τέτοια περίπτωση είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να είναι ο κ. Λοβέρδος επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.

Διαβάστε επίσης:

Λοβέρδος: Δεν θα έβλεπα αρνητικά την πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ

Καταποντίζεται η «Ελιά»

Ο Λοβέρδος ανοίγει την «πόρτα» και στο ΠΑΣΟΚ μετά την ΔΗΜΑΡ