ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει την υπόθεση SIEMENS

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει την υπόθεση SIEMENS

Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις καθώς η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης θα προκαλέσει τεκτονικές δονήσεις σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Για μας η υπόθεση της Siemens δεν έχει κλείσει» επισήμαινε με νόημα, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγες μέρες.

Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι η διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών, θα προκαλέσει τεκτονικές δονήσεις στα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και είναι αποφασισμένη να ανοίξει την υπόθεση, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία.

Εκτιμούν ότι ακόμα και το θέμα της παραγραφής αδικημάτων για τα πολιτικά πρόσωπα, μπορεί να αντιμετωπιστεί εντός των συνταγματικών πλαισίων. Μάλιστα οι συνταγματολόγοι κ.κ Χρυσόγονος και Κατρούγκαλος έχουν καταθέσει σχετική πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και ένα ευρύτερο σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης.

Η υπόθεση Siemens όμως διερευνάται εντατικά τον τελευταίο καιρό από ομάδα νομικών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την κ. Κωνσταντοπούλου. Εξετάζονται σε όλες τις λεπτομέρειες τους οι συμβάσεις, οι διαγωνισμοί και οι αναθέσεις κρατικών έργων και προμηθειών στις οποίες συμμετείχε η γερμανική εταιρεία.

se

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έρευνες πάνε πολύ πίσω στο χρόνο και ξεκινούν από το 1996.

Υπάρχει σαφής στοχοποίηση της διακυβέρνησης Σημίτη αλλά και του ίδιου του πρώην Πρωθυπουργού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει μόνο να δείξει ότι δεν «χρωστάει» σε κανένα και δεν τον «κρατάνε» αλλά θέλει να καταφέρει και ένα συντριπτικό χτύπημα στο πολιτικό προσωπικό της μεταπολίτευσης.

Εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει επίσημο αίτημα έκδοσης του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, ενώ κρίνουν ως απαράδεκτη τη συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens, μία συμφωνία που την διαπραγματεύτηκε και την ολοκλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Οι συμβάσεις των έργων και των προμηθειών, κυριολεκτικά ξετινάζονται αφού πέρα από τις μίζες που πιθανόν δόθηκαν, εξετάζεται ακόμα και η ορθή εκτέλεση τους. Αυτό σημαίνει ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα.

Το ζήτημα έχει όμως και ευρύτερες προεκτάσεις. Με το άνοιγμα της υπόθεσης Siemens, που πολλοί στοιχηματίζουν ότι θα γίνει τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρείται να σταλεί και ένα μήνυμα προς τη Γερμανίδα καγκελάριο κ.Μέρκελ.

Με υπόβαθρο την εμπλοκή της εταιρείας σε υποθέσεις διαφθοράς ενδέχεται να υπάρξει ακόμα μία επιθετική κίνηση προς το Βερολίνο, που μπορεί να είναι η κατάθεση νόμου για τον αποκλεισμό από κρατικούς διαγωνισμούς και προμήθειες, εταιρειών που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς.

«Όσοι αμφιβάλουν για τις αντοχές και την αποφασιστικότητα μας, θα έχουν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν» δηλώνει το στέλεχος του Σύριζα που αποκάλυψε την πρόθεση της Κουμουνδούρου να ανοίξει την υπόθεση Siemens.

Mία τέτοια κίνηση είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πολιτική οξύτητα,ο κ.Βενιζέλος έχει αποκαλύψει σε συνομιλητές του ότι τα αδιέξοδα που θα αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του κ.Τσίπρα, μπορεί να οδηγήσουν το Σύριζα σε τέτοιες ενέργειες, τις οποίες και αναμένει αφού θεωρεί ότι έχει στοχοποιηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση SIEMENS: Νέα εντάλματα σύλληψης για Χριστοφοράκο-Καραβέλα

Νέα ύποπτα εμβάσματα στην υπόθεση Siemens

Ο υπουργός που ξαναφέρνει τη SIEMENS στην Ελλάδα