ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας στη DW: «Δεδομένη η γερμανική στήριξη για αποζημιώσεις»

Δένδιας στη DW: «Δεδομένη η γερμανική στήριξη για αποζημιώσεις»

Η Γερμανία είναι δεδομένο πως θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών από το ρωσικό εμπάργκο στα προϊόντα της ΕΕ, υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Ο κ. Δένδιας από το Βερολίνο, δηλώνει ακόμη ότι «η υπερβολική φορολογία είναι τελικά αυτή που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα από όσα επιλύει βραχυπρόθεσμα».

Στο ρεπορτάζ της DW αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η ανακοίνωση του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στην οποία επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα διέρχεται επί του παρόντος μια δύσκολη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που τώρα αποδίδει τους πρώτους καρπούς - αυτό αξίζει την αναγνώρισή μας» είναι χαρακτηριστική για το κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες του έλληνα υπουργού Ανάπτυξης στο Βερολίνο.

«Δύο εβδομάδες πριν την κρίσιμη συνάντηση της τρόικας με την ελληνική πλευρά στο Παρίσι ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία κατά την τριήμερη επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα να συνομιλήσει με άτομα που με τον ένα ή άλλο τρόπο εμπλέκονται στα θέματα που θα συζητηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα» επισημαίνεται από τον συντάκτη.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας δηλώνει στην DW ότι «η γερμανική πλευρά στο σύνολό της έχει αντίληψη της πραγματικότητας της ελληνικής οικονομίας, το εξαιρετικά ευαίσθητο του σταδίου στο οποίο βρίσκεται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» και για αυτό το λόγο έδειξε να αναγνωρίζει τις επιπτώσεις του εμπορικού εμπάργκο της Μόσχας για τις ελληνικές εξαγωγές, για την ελληνική οικονομία.

«Όπως εκτιμά ο κ. Δένδιας, το γεγονός ότι η Γερμανία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας της επιτρέπει να διαδραματίσει "κυρίαρχο ρόλο" στην ΕΕ στο θέμα των αποζημιώσεων Ευρωπαίων πολιτών που πλήττονται από το εμπάργκο», συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι με τον κ. Γκάμπριελ συζητήθηκε και το θέμα του εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με ενέργεια.

Μείωση φόρων στις επιχειρήσεις

Στην ατζέντα των συνομιλιών του Έλληνα υπουργού στο Βερολίνο ήταν και το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνεχίζει το ρεπορτάζ και αναφέρεται στην συμμετοχή της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW όχι μόνο με τεχνογνωσία αλλά και με κεφάλαιο άνω των 100 εκατ. ευρώ για το οποίο εγγυάται το γερμανικό δημόσιο. «Το ενδιαφέρον στο Βερολίνο γι' αυτό το εγχείρημα είναι μεγάλο. Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας στη Deutsche Welle, η επιτυχία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου "είναι στοίχημα" για τους κ.κ. Σόιμπλε και Γκάμπριελ. Υπολογίζει δε ότι τα πρώτα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δοθούν μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ενώ ο συντάκτης, επικαλούμενος πληροφορίες της DW, κάνει λόγο για επιστροφή φαινομένων παλαιότερων ετών με «μεσάζοντες», οι οποίοι έχουν ήδη προσεγγίσει επιχειρηματίες, προτείνοντάς τους «διαμεσολάβηση επί χρήμασι» ώστε να πάρουν δάνεια από το νέο ταμείο.

Αναβίωση της διαφθοράς;

Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Δένδιας διευκρινίζει ότι οι συνομιλητές του, οι κ.κ. Σόιμπλε και Γκάμπριελ, δεν του έθεσαν τέτοιο ζήτημα και δηλώνει: «Λυπάμαι ιδιαίτερα που το ακούω. Θα πρέπει να σας πω όμως το εξής: Θα παρακαλέσω τους ενδιαφερόμενους, πέραν από την άμεση καταγγελία αυτών των κρουσμάτων, να έχουν υπόψιν τους ότι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο δεν πρόκειται να δώσει χρήματα κατευθείαν σε κανέναν. Κατά συνέπειαν τέτοιο επίπεδο συναλλαγής δεν υφίσταται. Το Επενδυτικό Ταμείο θα μεταφέρει πόρους στο τραπεζικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα της χώρας με τους δικούς του μηχανισμούς θα δώσει τα δάνεια. Αρα, οποιοσδήποτε προσφέρει τις υπηρεσίες του έναντι ανταλλάγματος, προσφέρει υπηρεσίες τις οποίες δεν μπορεί να παράσχει και παρακαλώ όλους τους ενδιαφερόμενους να καταγγείλουν κάτι τέτοιο στις αρμόδιες αρχές».

Διαβάστε επίσης

ThinkTank των ΗΠΑ: «Η Ελλάδα το μόνο εμπόδιο για τα Σκόπια στο NATO»