ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον εισαγγελέα η υπόθεση των απειλών σε Λαγκάρντ - Τσίπρα

Στον εισαγγελέα η υπόθεση των απειλών σε Λαγκάρντ - Τσίπρα

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκάλεσαν τελικά οι καταγγελίες της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, περί απειλών που δέχθηκαν κατά της ζωής τους, αναφερόμενοι στο μείζον θέμα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.


Ένα 24ωρο μετά και την αποστολή σχετικής επιστολής στην κ. Λαγκάρντ από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, με την οποία ζητούσε περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία για τις καταγγελλόμενες απειλές, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διακριβωθεί εάν τελέστηκαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα.

Ειδικότερα, στη σχετική παραγγελία προς τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών αναφέρεται επί λέξει:

Προς
Τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών
Αθηνών

Σας διαβιβάζουμε φύλλα ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων, καθώς και δημοσιεύματα ηλεκτρονικού τύπου και παρακαλούμε, ενόψει του περιεχομένου των, (δηλώσεις κας Κριστίν Λαγκάρντ, Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και κ. Αλέξη Τσίπρα, Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης), να αναθέσετε σε εισαγγελικό λειτουργό, από τους υπηρετούντες στην Υπηρεσία της οποίας προΐστασθε, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως, στα πλαίσια της οποίας να ενεργηθούν οι αναγκαίες και πρόσφορες ανακριτικές πράξεις, προκειμένου να διακριβωθεί αν τελέστηκαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα και τιμωρούμενα στην Ελλάδα κατά τους ελληνικούς ποινικούς νόμους, καθόσον αφορά τις δηλώσεις της προαναφερομένης Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Χ. Αθανασίου: Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να κάνει μήνυση

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για τις καταγγελίες της Κριστίν Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές.

«Όφειλα να κάνω και έπραξα αυτό που επιβάλλει η ηθική και νομική τάξη. Το πρώτο σκέλος είναι αν υπήρξε απειλή να προστατευθεί ο απειλούμενος. Αν δεν υπήρξε, να προστατευθεί το πολιτικό σύστημα. Οφείλουμε να ερευνήσουμε αυτή την καταγγελία», σχολίασε αρχικά ο κ. Αθανασίου και συνέχισε:

«Θα γίνει προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν αν τα στοιχεία αυτά είναι βάσιμα και μπορούσαν να προξενήσουν τρόμο στον δεχόμενο την απειλή».

«Αν είναι συγκεκριμένο το πρόσωπο, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να κάνει μήνυση. Πιθανόν η εισαγγελία να κινηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση. Μη μου πείτε όμως, γιατί δεν περιμένουμε να κάνει το ίδιο και η κ. Λαγκάρντ, γιατί υπάρχει άλλη διάταξη στον ποινικό μας κώδικα που προβλέπεται μια σειρά αδικημάτων και συνδέονται με τρομοκρατικές πράξεις. Είναι κάπως διαφορετικό το αδίκημα», πρόσθεσε.

«Η δυναμικότητα των φυλακών μας είναι περίπου 10 χιλιάδες. Παρά τις αποφάσεις που πήρα για αποφυλακίσεις, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε 12.050 κρατούμενους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αλλοδαποί κρατούμενοι. Έχουν αυξηθεί πολύ και τα οικονομικά εγκλήματα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν τιμά τη χώρα. Προσπαθούμε να τα λύσουμε αυτά τα ζητήματα νομοθετικά και διοικητικά. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης μέσα στις φυλακές με την βελτίωση της διατροφής αλλά και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Διαβάστε επίσης:

Επιστολή Αθανασίου στη Λαγκάρντ για τις καταγγελίες της ότι δέχθηκε απειλές

«Οι Έλληνες απείλησαν τη ζωή μου όταν μίλησα για φοροδιαφυγή»