ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανοιχτοί λογαριασμοί» με την τρόικα

«Ανοιχτοί λογαριασμοί» με την τρόικα

Χωρίς συμφωνία αναμένεται να αποχωρήσει η τρόικα από την Αθήνα, σε αυτό το γύρο επαφών με την κυβέρνηση.

Οι δανειστές συνεχίζουν να τηρούν «σιγήν ιχθύος», αφού γνωρίζουν ότι αν ανοίξουν τα ..χαρτιά τους, η πολιτική σταθερότητα για την οποία κόπτονται, θα αποτελεί παρελθόν.

Γι’ αυτό άλλωστε, Σαμαράς και Βενιζέλος επέλεξαν αυτή τη χρονική στιγμή να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, παράλληλα με το να «μετρήσουν» τη δύναμη της δικομματικής ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η τρόικα και να ήθελε, λοιπόν, δεν μπορεί μετά από αυτό το αίτημα να ζητήσει άνοιγμα του ασφαλιστικού, της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, αλλά και των αριθμών του προϋπολογισμού.

Το ασφαλιστικό είναι το μεγάλο «αγκάθι», που όπως έχουμε γράψει ξανά στο Newsbomb, αποτελεί τη «βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης, μιας και θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις συντάξεων. Τρόικα και κυβέρνηση δεν τα βρίσκουν στο θέμα των κόκκινων δανείων, με την εμπλοκή μάλιστα να είναι κάτι παραπάνω από ορατή. Επίσης, τα νούμερα του προσχεδίου του προϋπολογισμού δεν έχουν πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας, όπως γράφει και το πρακτορείο Bloomberg.

Τα τρία αιτήματα Χαρδούβελη στη Λαγκάρντ

Χρέος, αξιολόγηση και αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα είναι τα τρια θέματα που θα θέσει ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Κυριακή.

Αν και αρχικά ο Υπουργός Οικονομικών ήταν να αναχωρήσει την Πέμπτη για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής, τον ανάγκασε να αλλάξει την ημερομηνία του ταξιδιού του για το Σάββατο.

Το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να αποσπάσει τη στήριξη της Λαγκάρντ για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος πριν το χρόνο που επιθυμεί η Ευρώπη και το Βερολίνο, αφού το «μήνυμα» που έχουν στείλει στην Ελλάδα κάνει λόγο για διαδικασία που θα κρατήσει μήνες, ίσως και μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Χωρίς αυτή τη συζήτηση, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν μπορεί να σταθεί. Πώς αλλιώς θα μπορούν να πουν στο λαό ότι μείωσαν το χρέος, άσχετα με το αν πρακτικά απλά θα το επεκτείνουν τουλάχιστον μέχρι το 2060, μειώνοντας τα επιτόκια και όχι αμιγώς το ίδιο το χρέος;

Από την άλλη, η κυβέρνηση θέλει να πείσει ότι το μνημόνιο τελειώνει και το μόνο «αγκάθι» που θα παραμείνει θα είναι αυτό του ΔΝΤ. Το πρόγραμμα του Ταμείου λήγει το Μάρτιο του 2016.

Εκτός από τον Γκίκα Χαρδούβελη, στην Ουάσινγκτον θα βρεθούν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, αλλά και ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

Τις προθέσεις του ΔΝΤ θα τις μάθουμε πριν τη συνάντηση, αφού η Κριστίν Λαγκάρντ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, αλλά και την Παρασκευή ο Πολ Τόμσεν θα δώσει τη δική του συνέντευξη, ως ο νέος διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα Ταμείου.

Το κρίσιμο Eurogroup του Δεκεμβρίου

Η Ελλάδα αναζητεί τη φόρμουλα που δεν την οδηγήσει έστω και επικοινωνιακά εκτός μνημονίου στο τέλος του έτους. Κρίσιμο ραντεβού αποτελεί το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Τότε θεωρείται ότι η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να θέσει και επίσημα το θέμα της εξόδου της από το πρόγραμμα, εφόσον όμως έχει πάρει τη συγκατάθεση του ΔΝΤ να αποχωρήσει από την Ελλάδα, αλλά και να έχει βρεθεί η συμφωνία με την Ευρώπη για να καλυφθούν τα κενά των επόμενων ετών.

Το νέο μνημόνιο που δεν θα είναι ..μνημόνιο!

Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει την κατάλληλη ονομασία για την επόμενη μέρα του μνημονίου, όπως το γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Επί της ουσίας θα είναι και πάλι μνημόνιο, αλλά θα έχει άλλη «κωδική» ονομασία για να μην προκαλεί την κοινωνία και να φέρει τον απαιτούμενα αέρα της ..αλλαγής!

Πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι, ωστόσο μέχρι να κλείσουν οι ..ανοιχτοί λογαριασμοί με τους δανειστές, κανένα από αυτά δεν θα έχει σημασία.

Το «βέτο» Ντράγκι

Εμπόδιο στις σκέψεις της κυβέρνησης αποτελεί η δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε ρευστότητα από την ΕΚΤ αν δεν έχει πρόγραμμα, δηλαδή μνημόνιο. Αυτή η δήλωση ήρθε τη στιγμή που οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ήταν σε πλήρη εξέλιξη, γεγονός που έφερε «παγωμάρα» στο Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης:

Οι τέσσερις «βόμβες» του ΔΝΤ στην κυβέρνηση Σαμαρά!

Ρύθμιση - πακέτο για τα «κόκκινα» δάνεια ζητεί η τρόικα