ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Δεν πρόκειται να δεχθώ παράλογες πιέσεις

Σαμαράς: Δεν πρόκειται να δεχθώ παράλογες πιέσεις

Oι 100 δόσεις, η μείωση των συντάξεων και το ΦΠΑ στα φάρμακα οι βασικές διαφωνίες που τινάζουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση - Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους δανειστές να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη φράση «Δεν θα δεχθώ παράλογες πιέσεις» ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να βάλει ένα φρένο στις απαιτήσεις των δανειστών που τις τελευταίες ώρες έχουν οδηγήσει στα άκρα τη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρίσκεται σε οριακό σημείο αφού όπως διεφάνη και από την ομιλία του πρωθυπουργού τρία είναι τα βασικά σημεία στα οποία η τρόικα δεν κάνει πίσω. Ζητά επιτακτικά:

-Να πάρουμε πίσω τις 100 δόσεις

-Να μειωθούν οι συντάξεις

-Να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη σε αυτά τα θέματα διότι όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός αν συμβεί κάτι τέτοιο θα μιλάμε για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά φωτογράφησε τον ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας σκληρή κριτική λέγοντας: «δεν μας λένε τίποτα για το πώς θα βγούμε από την κρίση και δεν αναγωνρίζουν τίποτα από τις προσπάθειες που έγιναν για να βγούμε από την κρίση». «Μας πόνεσε πολύ ότι στην κρίση ανέβηκε η ανεργία αλλά από τα μέσα της χρονιάς πέφτει σταθερά», είπε.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρέος λέγοντας ότι κάποιοι ξεχνούν τα επιτεύγματα της κυβέρνησης: «Το χρέος ως απόλυτο μέγεθος υποχωρεί και μόλις αρχίσει η ανάπτυξη θα υποχωρήσει και άλλο. Πολλοί ξεχνούν ότι η χώρα ζει για δεύτερη χρονιά με πρωτογενή πλεονάσματα. Πέρσι είχαμε 1,2 του ΑΕΠ.... το 2015 θα μηδενίσουμε το έλλειμα πράγμα που έχει να συμβεί πάνω από 40 χρόνια».

«Τολμήσαμε μεταρρυθμίσεις τις οποίες ξεχνούν όσοι μιλάνε για την κρίση και θέλουν να κατρακυλήσουμε στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς ανταγωνιστικότητας» υπογράμμισε.

Είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις, φέρνει επενδύσεις και κάνει ότι μπορεί να ανακουφίσει τους ανέργους. «Δεν μοιράζω λεφτά που δεν έχω προσλαμβάνοντας κόσμο στο Δημόσιο, αυτό το μοντέλο έχει τελειώσει» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «διότι όσο περισσότερους προσλαμβάνουμε στο Δημόσιο τόσο περισσότερο φορολογούμε τον ιδιωτικό τομέα»

Αναφέρθηκε στην παραχώρηση των 14 αεροδρομίων που «θα φέρουν όπως είπε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και επενδύσεις, 1,2 δισ άμεσα», όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε και στα έργα των αυτοκινητοδρόμων.

Η απασχόληση δεν καθορίζεται με διατάγματα από την κυβέρνηση είπε ο κ. Σαμαράς αλλά μέσω της ανταγωνιστικότητας να δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης.

Καταφέρθηκε εναντίον των κινητοποιήσεων που παραλύουν την πόλη και όπως είπε δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη.

Ο κ. Σαμαράς έπλεξε το εγκώμιο των δανειστών και το PSI του 2012 λέγοντας: «Κουρέψαμε 105 δισ το 2012. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ και πουθενά στον κόσμο».

Αναφερόμενος στον θόρυβο γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το χορό με φήμες για εξαγορά βουλευτών και συνέχισε με καταγγελίες για αποστασία. Είπε ακόμη: «Θέλουν να κάνουν τους βουλευτές νεροκουβαλητές στον μύλο της πολιτικής ανωμαλίας. Η παρούσα βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο και θα βάλει τέλος στα σενάρια πολιτικής ανωμαλίας. Η πολιτική αβεβαιότητα είναι το μεγάλο πρόβλημα και ο ΣΥΡΙΖΑ την προκαλεί με αυτά που λέει και με αυτά που κάνει.

Στο ερώτημα αν το χρέος μας είναι βιώσιμο είπε: «Την απάντηση την δίνουν οι αγορές. Ναι είναι βιώσιμο το χρέος και όταν λέμε ότι «δεν είναι» δημιουργούμε κακό κλίμα στις αγορες με αποτέλεσμα να μην μας εμπιστεύονται».

«Πετύχαμε πρόοδο σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι απαιτούνται μεγάλες Συνταγματικές αλλαγές ωστε να αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα.

«Απαιτείται ανάπτυξη και εξομάλυνση των σχέσεων μας με τον έξω κόσμο. Δεν μπορεί να μας βλέπουν στη θερμοκοιτίδα»

«Αν μας δώσουν και την πιστωληπτική γραμμή θα θωρακιστούμε από το διεθνές περιβάλλον. Ασφαλώς και θα τηρίσουμε τους στόχους μας και οι μεταρρυμθίσεις θα επιταχυνθούν» επανέλαβε πολλές φορές στέλνοντας μήνυμα στος δανειστές.

Μια νέα συμφωνία που θα μας επιτρέψει να προγραμματίσουμε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Η σταδιακή μείωση των φόρων χωρίς να διακυνδυνεύσουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους.

«Τώρα που διαπραγματευόμαστε έχουν τεθεί όροι για αύξηση φόρων και μείωση εισοδημάτων. Τις απορρίψαμε. Οι εταίροι προβλέπουν δημοσιονομικό κενό, που δεν επαληθεύεται. Το 2013 και 2014 μας ζητούσαν νέα περιοριστικά μέτρα που αρνηθήκαμε να πάρουμε. Αν είχαμε πάρει τα μέτρα που μας ζητούσαν δεν θα βρισκόμασταν σήμερα στο στάδιο της ανάπτυξης. Μας ζητούν περιοριστικά μέτρα που θα αναχαιτίσουν την ανάπτυξη. Τώρα η πίεση είναι μεγαλύτερη γιατί είναι η τελευταία αξιολόγηση. Ξεκαθαρίσαμε ότι αυτά δεν πρέπει και δεν μπορούν να γίνουν αλλά αν πέσουμε έξω στα μέσα τις χρονιάς θα πάρουμε διορθωτικά μέτρα. Άλλες απαιτήσεις τις δεχθήκαμε γιατί τις αντέχει η οικονομία και άλλες γιατί είναι λογικές αλλά η μείωση των δόσεων ή η μείωση των συντάξεων θα ήταν μήνυμα καταστροφής. Τόσο στην δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα έκανε πολλά. Δεν δέχομαι να μου λένε ότι δεν έχουν γίνει πολλά, κανείς δεν δικαιούται να υποβαθμίζει τις προσπάθειες ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό. Αυτό που θα κρίνει όμως την έκβαση της εθνικής προσπάθειας είναι η πολιτική σταθερότητα. Αυτή την σταθερότητα κανείς δεν δικαιούται στο εσωτερικό να την υπονομεύσει αλλά ούτε και στο εξωτερικό δικαιούται κανείς να την επικαλείται. Παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις δεν θα δεχθώ. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να φέρεται όπως μας φέρονταν πριν από δύο και τέσσερα χρόνια. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, τα δημοσιονομικά έχουν εξυγιανθεί, οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει, η ανάκαμψη έχει επιτευχθεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ απευθυνόμενος προς την τρόικα είπε ότι «είμαστε έτοιμοι για συμφωνία».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: «Κάποιοι στην αντιπολίτευση δείχνουν άγχος και αγωνία γιατί καταλαβαίνουν ότι αν η Ελλάδα περάσει στην επόμενη ημέρα δεν θα υπάρχει γι αυτούς λόγος ύπαρξης. Γι αυτό και μετατρέπουν την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας σε εκβιασμό. Εκβιάζουν τους βουλευτές και υπονομεύουν την συνταγματική τάξη και τους θεσμούς. Φοβίζουν τους πάντες. Λένε ότι θα φορολογήσουν τον πλούτο αλλά δεν μας λένε ποιούς εννοούν πλούσιους. Από που θα δανειστούν; από ποιές αγορές; από τους δανειστές μας αυτούς που απορρίπτουν; Έχουν αλλοπρόσαλλες θέσεις δεν ξέρουν τι θέλουν και που θέλουν να πάνε. Δεν πρόκειται να ανεχθώ και να επιτρέψω της αποσταθεροποίηση της χώρας. Υπέρτατη αρχή σε ώρες κρίσης δεν είναι το κόμμα αλλά η υπευθυνότητα απέναντι στον λαό. Είναι πρωτοφανές η αξιωματική αντιπολίτευση να αυξάνει την πολιτική αστάθεια».

Ο κ. Σαμαράς έκανε σύντομη αναδρομή λέγοντας: «ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βρέθηκε σε δοκιμασία, όλες οι σταθερές του εθνικού μας βίου κλονίστηκαν, η θέση μας στο ευρώ η ευημερία μας, οι προοπτικές της χώρας. Φυσικά δεν φθάσαμε τυχαία σε αυτό το σημείο. Είχαμε μάθει να ζούμε με δανεικά και κάποιοι νόμιζαν ότι θα μπορούσαμε να ζούμε για πάντα με δανεικά και κάποιοι ακόμη νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στο ίδιο σημείο αλλά κάνουν λάθος.

Σήμερα αλλάζουμε εκείνα που μας οδήγησαν στην κρίση και αντιδρούν εκείνοι που δεν θέλουν την στροφή της Ελλάδας στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη. Η κοινωνία όμως ανακάλυψε με οδυνηρό τρόπο ότι χωρίς ανταγωνιστικότητα δεν υπάρχει ανάπτυξη, ευημερία και εν τέλει εθνική αξιοπρέπεια. Εκείνοι που αγωνίζονται με νύχια και δόντια να κρατηθούμε στο χθες το μόνο που μπορούν να πουν είναι για την μιζέρια της κρίσης, για την άνοδο της ανεργίας και την μείωση του ΑΕΠ. Μέχρι εκεί πηγαίνει η ανάλυσή τους απλώς περιγράφουν αυτά που ξέρουμε αλλά δεν μας λένε τίποτε για το πως θα βγούμε από αυτήν. Δεν λένε τίποτε και δεν αναγνωρίζουν όλα αυτά που πετύχαμε και μας οδηγούν στην έξοδο από την κρίση. Παραλείπουν να πουν ότι ήδη μπήκαμε στην ανάκαμψη ότι την επόμενη χρονιά θα έχουμε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Ξεχνάνε ότι από τα μέσα της φετινής χρονιάς η ανεργία μειώθηκε στο 25% και συνεχίζει να πέφτει. Λένε ότι το χρέος εκτοξεύτηκε στο 176% του ΑΕΠ αλλά ξεχνούν ότι σαν απόλυτο μέγεθος υποχωρεί για δεύτερη συνεχή χρονιά και ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πέσει μόλις αυξηθεί το Προϊόν. Ξεχνούν ότι η χώρα ζει με πρωτογενή πλεονάσματα. Για δεύτερη χρονιά υπερβαίνουμε τον στόχο και του χρόνου θα πετύχουμε 3% καλύπτοντας ακόμη και τις πληρωμές σε τόκους και θα πετύχουμε δημοσιονομική ισορροπία. Ξεχνούν ότι η Ελλάδα πέτυχε να μηδενίσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

Σχετικές ειδήσεις