ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα ζάρια το μέλλον της χώρας

Στα ζάρια το μέλλον της χώρας

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, στο Μέγαρο Μαξίμου το παιχνίδι για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών έχει αρχίσει για τα καλά.

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά υπό τον Υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, έχουν χαρτογραφήσει εδώ και καιρό τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να ψηφίσουν θετικά στην προεδρική εκλογή και πλέον έχει αρχίσει το στενό μαρκάρισμα. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί όμως το τελευταίο διάστημα καθώς η ατζέντα που σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δυσχεραίνουν την προσπάθεια, καθώς δεν είναι λίγοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν ως αργυρώνητοι σε περίπτωση που ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτρέποντας την προοπτική των πρόωρων εκλογών.

Η πραγματικότητα όμως που αποτυπώνουν τα αριθμητικά δεδομένα όμως, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στο πρωθυπουργικό επιτελείο, παρά την αισιόδοξη εικόνα που καλλιεργείται προς τα έξω. Με την κυβερνητική πλειοψηφία πάντως να αριθμεί συνολικά 155 βουλευτές (127 από την Κ.Ο. της ΝΔ και 28 από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ), αναζητούνται άλλα 25 πρόσωπα που θα αποτρέψουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Τα δεδομένα όμως για τη συγκυβέρνηση είναι δεδομένα και τα περιθώρια ολοένα και στενεύουν.

Πιο συγκεκριμένα. Κλειδί στην εκλογή θα παίξει η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι σήμερα απαριθμούνται σε 24. Θετικοί στο ενδεχόμενο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή είναι αρκετοί, οι οποίοι από χθες διακινούν σχετικό κείμενο που υποστηρίζει την εκλογή, ζητά να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και να προκηρυχθούν στη συνέχεια πρόωρες εκλογές. Ανάμεσα στα πρόσωπα που υπό προϋποθέσεις πάντως θα μπορούσαν να ψηφίσουν πάντως θετικά, συγκαταλέγονται οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ Σπ.Λυκούδης, Γρ.Ψαριανός, Β.Οικονόμου, Κ.Μάρκου, Χρ.Αηδόνης, Μ.Μπόλαρης, Π.Μουτσινάς, ενώ μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνουν και οι γαλάζιοι Γ.Κασαπίδης και ο Β.Πολύδωρας. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι όσοι ανεξαρτητοποιήθηκαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, καθώς τα φλερτ είναι πολλά. Έτσι, Β.ΚαπερνάροςΚ.Γιοβανόπουλος, Γ.Νταβρής, Μ.Ιατρίδη, Γ.Κουράκος βρίσκονται από τη συνεχή πίεση βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με τους περισσότερους να συγκλίνουν πάντως προς το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπέρ της εκλογής διαδόχου του Κάρολου Παπούλια. Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή πάντως, κάνουν ήδη πρόβες συμπόρευσης με την Κουμουνδούρου.

Από εκεί και πέρα οι δεξαμενές είναι δύο και δέχονται το τελευταίο διάστημα ισχυρούς κλονισμούς. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποτελούν πρώτο στόχο των κυβερνητικών βουλευτών, με τον Πάνο Καμμένο πάντως να δηλώνει σε κάθε τόνο πως δεν πρόκειται το κόμμα του να ψηφίσει υπέρ. Στο εσωτερικό του κόμματο, υποβόσκει πάντως βαθιά περίσκεψη για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί.

Δεύτερη ομάδα αποτελεί η Δημοκρατική Αριστερά. Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει στο «ναι μεν, αλλά» σε ότι αφορά την προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ωστόσο αντίθετος με την εκλογή Προέδρου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την κοινοβουλευτική του ομάδα, από την οποία Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας φέρονται να είναι ανάμεσα σε εκείνους που υπέγραψαν το κείμενο υπέρ της προεδρικής εκλογής από την παρούσα Βουλή.

Από εκεί και πέρα, ερωτηματικό παραμένει η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών προερχόμενων από τη Χρυσή Αυγή Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, οι οποίοι πάντως αποφεύγουν κάθε συζήτηση για το θέμα. Σε κάθε περίπτωση τα περιθώρια της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα στενά και δεν αποκλείεται το μέλλον της χώρας να πάει ψήφο ψήφο μέχρι την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία, όπου θα απαιτηθούν 180 ψήφοι προκειμένου να μην πάμε σε πρόωρες εκλογές.

Σχετικές ειδήσεις