ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου και στο βάθος... εκλογές

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου και στο βάθος... εκλογές

Εν μέσω αναταράξεων τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας συναντούνται σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συνάντηση γίνεται για να εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2015.

Χθες Πέμπτη (4/12) το EuroWorking Group ζήτησε από τις δύο πλευρές (κυβέρνηση και δανειστές) να έρθουν σε συμφωνία για την αξιολόγηση ως τις 14 Δεκεμβρίου, την ίδια ώρα που το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο σχετικό έγγραφο των Βρυξελλών, μιλούσε για το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος για έξι μήνες το οποίο εξετάζουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όλα αυτά την ώρα που δεν υπάρχει ακόμα καμία ημερομηνία επιστροφής της τρόικας κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πάει χωρίς απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας (8/12).

Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις, ενώ από χθες (4/12) παρατηρείται έντονη κινητικότητα στη Βουλή με κείμενο που διακινείται από ανεξάρτητους βουλευτές και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και το οποίο ζητεί επίσπευση εκλογής Προέδρους της Δημοκρατίας.

Οι συντάκτες αναμένεται να ζητούν εθνική συνεννόηση με στόχο την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Bουλή και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας. Ωστόσο θα σημειώνουν ότι απαιτείται σαφές χρονοδιάγραμμα της πορείας προς τις εθνικές εκλογές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Τα ονόματα που ακούγεται πως θα βάλουν την υπογραφή τους είναι οι: Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας, και Νίκος Τσούκαλης από την ΔΗΜΑΡ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός και Χρήστος Αηδόνης, ενώ αναμένεται να γίνει αποδεκτή και από τους Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), Πάρις Μουτσινά, Γιώργος Κασαπίδη, Μίμης Ανδρουλάκη, Γιάννης Κουράκο κ.α.

Σχετικές ειδήσεις