ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο Σαμαράς ικανοποιείται με την πτώση του χρηματιστηρίου»

«Ο Σαμαράς ικανοποιείται με την πτώση του χρηματιστηρίου»

Στις πιθανές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρεται και πάλι, την Πέμπτη (11/12), με σχόλια και αναλύσεις ο ιταλικός Τύπος,κάνοντας λόγο για ικανοποίηση του Αντώνη Σαμαρά από την πτώση του χρηματιστηρίου, αλλά και για συμβιβασμό των Βρυξελλών στις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο αγώνας δρόμου του Τσίπρα για να πείσει τις αγορές: Μειώστε μας το χρέος και το ευρώ δεν θα πεθάνει», είναι χαρακτηριστικά ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

Ο δημοσιογράφος Έτορε Λιβίνι υπογραμμίζει ότι «εδώ και μερικούς μήνες ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του - κάποιες φορές βουλώνοντας τη μύτη τους και συχνά απόρρητα - επισκέπτονται τα νευραλγικά σημεία της διεθνούς χρηματιστικής κοινότητας για να προσπαθήσουν να εξηγήσουν το οικονομικό τους πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τη «Λα Ρεπούμπλικα», «ο αρχηγός της ελληνικής Αριστεράς επαναλαμβάνει, ως καθησυχαστικό "μάντρα", ότι το κόμμα του δεν εννοεί να βγει από το ευρώ και να αυξήσει το έλλειμμα».

Ο Λιβίνι υποστηρίζει επίσης ότι «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρακολουθεί με μια κάποια ικανοποίηση την πρωτοφανή πτώση του χρηματιστηρίου της Αθήνας και δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει τους επενδυτές», ενώ «στο μεταξύ, ψάχνει πόρτα-πόρτα, τις είκοσι έξι επιπλέον ψήφους που του χρειάζονται για να εκλέξει τον υποψήφιό του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τον Σταύρο Δήμα».

Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, προσθέτει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μηλιός, σε πρόσφατο ταξίδι του στο Λονδίνο, εξήγησε σε τριάντα πέντε τραπεζίτες ότι δεν θα ζητηθούν θυσίες από ιδιώτες που έχουν στα χέρια τους μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά ότι η εν λόγω μείωση θα αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ο Ιταλός αρθρογράφος εξάγει το συμπέρασμα ότι «το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο: Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχουν περιθώρια αντοχής για μια τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Στο τέλος, θα ικανοποιήσουν μέρος των αιτημάτων του Τσίπρα - έστω και συμβολικά - για να αποφευχθεί η κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος».

Από την πλευρά της, η οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ιδιοκτησίας της ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων, δημοσιεύει ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά αρνήθηκε να δώσει το ελεύθερο στην αύξηση του ΦΠΑ και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε να βρεθούν 2,5 δισ. ευρώ» και αποφαίνεται: «Ψίχουλα, σε σύγκριση με τις 240 δισ. ευρώ βοήθειες που καταβλήθηκαν έως τώρα και με τις 100 δισ. ευρώ απώλειες εκ μέρους των ιδιωτών, μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το 2012».

Στο άρθρο του, ο δημοσιογράφος Βιτόριο Ντα Ρολντ προσθέτει ακόμα ότι σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειας εκλογής νέου Προέδρου και άμεσης προκήρυξης εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πιθανή του νίκη «θα ζητήσει από την τρόικα να μειώσει την πολιτική λιτότητας και να συγκληθεί ευρωπαϊκή διάσκεψη για την αναδιάρθρωση του χρέους, κατά 70% με 80%. Ένα επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο θα είχε επιπτώσεις στην Ιταλία, στην Γαλλία και στην Ισπανία, διότι η περικοπή του χρέους είναι κάτι που έως τώρα αποφεύχθηκε και το οποίο απαγορεύεται ρητά από τις συνθήκες».

Σύμφωνα με την «Il Sole 24 Ore», «αν ο Τσίπρας δεν πετύχει τίποτα - ούτε και το πάγωμα της αποπληρωμής των τόκων επί του χρέους, που αντιστοιχούν σε 7 δισ. ευρώ το χρόνο - ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποφασίσει να βγει από το ευρώ, έστω και αν δηλώνει συνεχώς ότι δεν θέλει να το πράξει».

Από την πλευρά της, η ιταλική οικονομική εφημερίδα γράφει ότι «το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ κατά των πολιτικών λιτότητας μπορεί να επεκταθεί σε όλες τις χώρες του ευρώ με υψηλό δημόσιο χρέος» και πως «η έκβαση της ελληνικής αναμέτρησης εξαρτάται από το ελεύθερο της Γερμανίας σε πολιτικές ανάπτυξης, από την υιοθέτηση των ευρωομολόγων, από την έναρξη μιας κοινής φορολογικής πολιτικής και από ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Ο Βιτόριο Ντα Ρολντ, τέλος, υπογραμμίζει: «Αν η Αθήνα βουλιάξει, είναι πιθανό να υπάρξουν ευρύτερες επιπτώσεις και η Ιταλία μπορεί να βρεθεί στην πρώτη κορυφή των χωρών της ευρωζώνης, σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος. Αν η Αθήνα καταφέρει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να αντέξει άλλο μια ακραία θεραπεία, η οποία βασίζεται μόνο στη λιτότητα και στις θυσίες, τότε είναι πιθανόν να δημιουργηθούν νέα περιθώρια ελιγμών, να μπορέσουν να πάρουν μια ανάσα και άλλες χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πέταξε στο Βερολίνο, για να συναντήσει τον Βόλφανγκ Σόιμπλε».

Σχετικές ειδήσεις