ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Reuters: Δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο για την εκλογή

Reuters: Δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο για την εκλογή

Το βάρος της προσφοράς του Έλληνα πρωθυπουργου προς τους ανεξάρτητους βουλευτές προσπαθούν να ζυγίσουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

Σε στάση αναμονής ξένα μέσα ενημέρωσης, έψαχναν τις αποστάσεις που πρέπει να τηρήσουν από το να διακινδυνεύσουν προβλέψεις , όχι τόσο για τη δεύτερη αλλά πιο πολύ για μια τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή. Όπως έγραψε το Reuters, «δεν είναι ξεκάθαρο αν η προσφορά του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους φιλο-ευρωπαϊστές ανεξάρτητους βουλευτές θα είναι αρκετή για να εξασφαλίσει τις 20 ψήφους που απαιτούνται, για τον τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας στις 29 Δεκεμβρίου».

Μια μέρα πριν, ο διεθνής Τύπος είχε κάνει εκτενείς αναφορές στον «υπό πολιορκία» Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που πρόσφερε παραχωρήσεις, σε μια έσχατη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν τον υποψήφιο του κόμματός του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κλιμακώνοντας την προσπάθεια να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές, τη βαθύτερη πολιτική αναταραχή και την αναβίωση των φόβων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Σε αντάλλαγμα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να αποδεχθεί ένα κύριο αίτημα των ανεξάρτητων μετριοπαθών αριστερών και να ορίσει ημερομηνία για την διεξαγωγή γενικών εκλογών εντός του 2015, αν και η θητεία του λήγει στα μέσα του 2016.
«Μολονότι η πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά αυξάνει ελαφρώς τις πιθανότητες εκλογής του νέου Προέδρου, η πρόταση του πρωθυπουργού είναι κάπως αργοπορημένη (και μετά από μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς) για να πετύχει», σχολίασε ο Wolfgang Piccoli της Teneo Intelligence.

Σχετικές ειδήσεις