ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αφετηρία αλλαγής πορείας σε όλη την Ευρώπη

ΣΥΡΙΖΑ: Αφετηρία αλλαγής πορείας σε όλη την Ευρώπη

Υπέρ του δικαιώματος των Ελλήνων ψηφοφόρων να καθορίσουν τις τύχες της χώρας, αλλά και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή «μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία αλλαγής πορείας σε όλη την Ευρώπη», παίρνουν θέση «βαριές» υπογραφές της διεθνούς διανόησης.

Κάτω από το κεντρικό σύνθημα, «αλλαγή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη, αλλαγή για όλους», ανάμεσα στους 300 πανεπιστημιακούς, διανοούμενους, ανθρώπους του πολιτισμού κ.α. βρίσκει κανείς στην κοινή έκκληση (with-the-greeks.eu) τα ονόματα των Τσόμσκι, Αγκάμπεν, Μπάτλερ, Μπαλιμπάρ, Νέγκρι, Ζίζεκ, Χάρνεκερ, Χάρβεϋ, Λόουτς, Βαλερστάιν και Δουζίνα.

Μάρτιν Σουλτς: Οι συζητήσεις και οι ανεύθυνες εικασίες πάνω σε σενάρια του Grexit δε βοηθούν αληθινά. Πρέπει να είναι σαφές για όλους: δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ.

Εμανουέλ Μακρόν (υπ. Οικονομίας της Γαλλίας): Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της.

Γ. Κατάινεν (αντιπρόεδρος Ευρ. Επιτροπής): Η Kομισιόν είναι απολύτως δεσμευμένη στην ακεραιότητα της ευρωζώνης. Οι εικασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι χάσιμο χρόνου και κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη.

Αλεξέι Πουσκόφ (επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας της Ρωσίας): Ό,τι και να λένε στο Βερολίνο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποτελέσει το ισχυρότερο πλήγμα που έχει δεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλη την ιστορία της. Σήμερα η Ελλάδα είναι το κλειδί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μοσκοβισί (Επίτροπος Οικον. Υποθέσεων): Πρέπει να δούμε τις εκλογές όπως πραγματικά είναι: ένα πολύ σημαντικό δημοκρατικό ραντεβού και όχι η πυροδότηση μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Σχετικά με θέμα εξόδου από το Ευρώ: «Αυτό το ερώτημα δεν τίθεται. Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, είναι σημαντικό για την ακεραιότητα και την ελκυστικότητα της Ευρωζώνης, αλλά και για την ίδια την χώρα που επωφελήθηκε από τα προγράμματα χρηματοδότησης της Επιτροπής για να αναδιαρθρώσει την οικονομία της».

Steffen Seibert (εκπρόσωπος γερμανικής καγκελαρίας σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Bild): Δεν γνωρίζω την ύπαρξη οποιωνδήποτε τέτοιων σχεδίων και σίγουρα η πολιτική ηγεσία στην καγκελαρία δεν ασχολείται με τέτοια σενάρια.

Ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της νίκης στις επερχόμενες εκλογές θεωρείται ο ΣΥΡΙΖΑ και από την κορυφαία ελληνική στοιχηματική εταιρεία.

Σχετικές ειδήσεις