ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα και οι πολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ

Η Ελλάδα και οι πολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ

Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας απασχολούν, για μια ακόμα μέρα, τον διεθνή Τύπο.

Η επίσκεψη Σουλτς στη χώρα μας και η σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απασχολεί τα ξένα ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε με δηλώσεις του τον πρωθυπουργό της Ελλάδαςνα μην αποκλίνει από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία. «Σημείωσα με έντονη ανησυχία το γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα (σ.σ. χθες 28/1) εγκατέλειψε την κοινή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας», είπε ο Σουλτς στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό ZDF.

«Απλά δεν μπορείς, από τη μια, να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη προς τη δική σου χώρα όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και από την άλλη, η πρώτη επίσημη κίνηση που κάνεις να είναι ότι διαρρηγνύεις την κοινή ευρωπαϊκή θέση», συνέχισε ο Μάρτιν Σουλτς.

Η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Ευρωζώνη δεν θα υποχωρήσει πρώτη στη σύγκρουση με τον Τσίπρα, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ίσως αποφασίσουν τελικά να «θυσιάσουν» την Ελλάδα.

Η WSJ γράφει ακόμα πως τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του ο κ. Τσίπρας δεν έκανε πολλά για να στηρίξει τη θέση του και τις προεκλογικές εξαγγελίες του, πως θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Το Reuters αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την πρωθυπουργική του θητεία με πυροβολισμούς και σημειώνει πως η καγκελαρία βιώνει μια κατάσταση σοκ.

Οι επενδυτές έδωσαν την ετυμηγορία τους για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, πουλώντας τις μετοχές και τα ομόλογα της χώρας σε μια ένδειξη του τιμήματος που θα πληρώσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας για να τηρήσει την υπόσχεσή του για τέλος της λιτότητας, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο γύρο κυρώσεων που επιθυμεί να επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία, όχι μόνο δεν περνάει απαρατήρητο αλλά αντιθέτως γίνεται αντικείμενο έντονου σχολιασμού από τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ και ο Μάρτιν Σουλτς αντέδρασε έντονα στην κίνηση της νέας κυβέρνησης.

Υπό αυτό το πρίσμα δημοσίευμα των Financial Times με τον τίτλο «Σήμα συναγερμού στην Ευρώπη για ΣΥΡΙΖΑ-Ρωσία» κάνει λόγος για χειροβομβίδα που έριξε ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες με το πρώτο «όχι» που ανέκραξε – κόντρα στην πλειοψηφούσα άποψη που θέλει επίταση των μέτρων κατά του Πούτιν.

Γράφουν οι FT: «Πολύ σύντομα μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος της Ελλάδας στην εξουσία, οι συναγερμοί άρχισαν να χτυπάνε στις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Δεν ήταν όμως οι οικονομικοί αξιωματούχοι που ταράχτηκαν, αλλά οι επικεφαλής των υπηρεσιών άμυνας και ασφάλειας. Μια ημέρα μετά την εκλογή του ως νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας, έριξε μια χειροβομβίδα με στόχο τις Βρυξέλλες: Αρνήθηκε την πρόταση για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας λόγω της κλιμάκωσης της βίας στην Ουκρανία».

Από την πλευρά της η Daily Mail αναφέρεται στον «πόλεμο» που έχει κυρήξει ο ΣΥΡΙΖΑ στο all inclusive, στον τομέα του τουρισμού.

Η Guardian εκτιμά πως μόνο με ένα συμβιβασμό ανάμεσα στην ΕΕ (δηλαδή την Μέρκελ) και τη χώρα μας μπορεί να εξευρεθεί λύση.

Στην Αυστραλία οληθαίνουν οι φωνές για διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους. Κορυφαίοι οικονομολόγοι, πολιτικοί και σχολιαστές υποστηρίζουν πως μια τέτοια κίνηση δεν θα έσωζε μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Η οικονομική εφημερίδα The Australian Financial Review δημοσιεύει σήμερα άρθρο γνώμης του Μάρτιν Γουλφ όπου, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι «το συμφέρον της Ευρώπης επιβάλλει να βρεθεί μια συμφωνία αποδεκτή από όλους, που θα προβλέπει και διαγραφή μέρους του χρέους το οποίο σήμερα δεν είναι βιώσιμο».

Ο ίδιος, σημειώνει πως αν οι δανειστές επιμένουν σε «ανένδοτη στάση και σπρώξουν την Ελλάδα εκτός ευρώ οι συνέπειες δεν θα είναι καταστροφικές μόνο για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ευρωπαϊκή».

Με αναλυτικό άρθρο γνώμης στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ημερήσια εφημερίδα της Αυστραλία, τη Herald Sun, ο ομογενής πρώην υπερ-υπουργός της πολιτείας της Βικτόριας, Φάνης Θεοφάνους, ζητά τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους.

Σχετικές ειδήσεις