ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας για τη σχέση Ελλάδας – Ρωσίας

Γερμανικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας για τη σχέση Ελλάδας – Ρωσίας

Σενάρια συνωμοσίας, που παραπέμπουν περισσότερο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Die Zeit», αποδεικνύοντας πως οι Γερμανοί έχουν… ιδρώσει από τους ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με τη Ρωσία.

«Ισχυροί Ρώσοι θέλουν να διασπάσουν την ΕΕ και μάχονται ώστε η Μόσχα να αποκτήσει ηγεμονική θέση. Πώς επηρεάζουν την ελληνική κυβέρνηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας - με τίτλο «Στο δίκτυο των Ρώσων ιδεολόγων» - το οποίο επικαλείται μάλιστα 700 υποκλαπέντα emails.

Σύμφωνα με αυτά, ένα πρώην στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα αποκαλύπτει τις στενές σχέσεις που διατηρούν Ρώσοι ολιγάρχες (όπως ο Μαλοφέγιεφ) και ιδεολόγοι (όπως ο Αλεξάντερ Ντούγκιν) με σημαντικούς Έλληνες πολιτικούς.

Στόχος των Ρώσων δεν είναι άλλος από «τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με Ευρωπαίους που λαμβάνουν αποφάσεις ως μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην ΕΕ», υποστηρίζει μεταξύ άλλων το γερμανικό δημοσίευμα.

Τα mails που υποκλάπηκαν δίνουν επίσης πληροφορίες για το «πώς αντιευρωπαϊστές Ρώσοι ιδεολόγοι κάνουν επαφές και προσπαθούν να επηρεάσουν πολιτικούς χωρών της ΕΕ».

Ψηλά στη λίστα μάλιστα βρίσκεται το όνομα του Πάνου Καμμένου, ενώ η «τελική λίστα Ελλήνων» περιλαμβάνει 90 ονόματα, μεταξύ των οποίων του Αλέξη Τσίπρα, του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και γνωστών δικηγόρων, επιχειρηματιών και άλλων πολιτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα πάντα με τους Γερμανούς συνωμοσιολόγους, τα mails προέρχονται από την ηλεκτρονική διεύθυνση του Georgi Gawrisch, ο οποίος ανήκει στο στενό κύκλο του Αλεξάντερ Ντούγκιν, ιδεολόγου της νέο-ευρασιατικής Ρωσίας που υπηρέτησε σαν γ΄ γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα από το 2009 έως το 2013. «Σε αυτό το χρονικό διάστημα δημιούργησε ένα μεγάλο δίκτυο στην Ελλάδα αποτελούμενο από επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, καθώς και από «ισχυρές» προσωπικότητες που συνεργάζονταν μέχρι και με την αμερικανική πρεσβεία».

Ειδική αναφορά γίνεται μάλιστα σε πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τα οποία μάλλον έχουν «πονέσει» πολύ τη Μέρκελ, λόγω της αποφασιστικότητάς τους να βάλουν ένα τέλος στην πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει αυταρχικά η Γερμανίδα καγκελάριος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Zeit, ο Gawrisch αναζητούσε πάντως «φίλους» και στη Χρυσή Αυγή, ενώ είχε «στενή σχέση» και με το σημερινό υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Κοτζιάς ανέλυε τη σχέση του ελληνικού λαού με τη Ρωσία δίνοντας αναφορά απευθείας στον Gawrisch.

«Όπως τον Ιούνιο του 2013. Σε έρευνα με το ερώτημα: “Ποια χώρα είναι πιο κοντά στην Ελλάδα;”, Για το έτος 2012 καταγράφεται πως σχεδόν 40% θεωρούν ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος φίλος της Ελλάδας, 24% η Γαλλία και λίγο παραπάνω από 1% η Γερμανία. Ο Κοτζιάς έγραψε ως συμπέρασμα: “Η Ρωσία είναι για τους Έλληνες ένας πιθανός στρατιωτικός και οικονομικός σύμμαχος, τον οποίο σέβονται και γνωρίζουν σχετικά καλά”»…

Σχετικές ειδήσεις