ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόγειος δίαυλος Αθήνας- Βερολίνου

Υπόγειος δίαυλος Αθήνας- Βερολίνου

Η Αθήνα το γνωρίζει καλά: Για να ευοδωθεί η προσπάθεια της και να αλλάξει το μείγμα πολιτικής που έγινε γνωστό ως "μνημόνιο", χρειάζεται στρατηγικές συμμαχίες στην Ευρώπη. Αλλά χρειάζεται επίσης να μην έχει απέναντί της -ακόμα κι αν δεν την έχει δίπλα της- τη Γερμανία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το Mega, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με το Βερολίνο σε επίπεδο συμβούλων, στους οποίους έχει παρουσιάσει την ελληνική πρόταση για το πρόγραμμα- γέφυρα. Το πρόσωπο που έχει αναλάβει την επαφή μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κι έχει επιλεγεί με ιδιαίτερη προσοχή. Πληροφορίες "φωτογραφίζουν" τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Η Μέρκελ αναμένει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια πρώτη κίνηση από τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να οργανωθεί μια συνάντηση των δυο ηγετών. Ως τότε, ξεκαθαρίζει ότι στήριξη χωρίς έλεγχο δεν πρόκειται να λάβει η Ελλάδα, ότι η όποια σμφωνία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την εκπνοή του τωρινού προγράμματος (τέλος Φεβρουαρίου) και ότι οι όποιες προτάσεις παρουσιάσει ο Γιάνης Βαρουφάκης πρέπει να είναι κοστολογημένες και αυτή η κοστολόγηση να γίνει δεκτή από τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση, οι διμερείς επαφές μπορεί να παραμένουν στο σκοτάδι, ωστόσο προχωρούν κανονικά.

Σχετικές ειδήσεις