ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμβιβασμός σε προοδευτική κατεύθυνση στο Eurogroup της Δευτέρας

Συμβιβασμός σε προοδευτική κατεύθυνση στο Eurogroup της Δευτέρας

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για συμφωνία με τους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας ότι οι βάσεις για έναν προωθητικό και προοδευτικό συμβιβασμό στο Eurogroup της Δευτέρας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της ετέθησαν στη Σύνοδο Κορυφής και στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο περιθώριό της.

του Ανδρέα Πετρόπουλου

«Δεν έχουμε καταλήξει σε κάποια συμφωνία. Έχει όμως, διαμορφωθεί ένα καλό κλίμα μέσα από τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις ώστε να καταλήξουμε τη Δευτέρα σε μία συμφωνία», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Εμείς από την αρχή είχαμε πει ότι η πρόθεσή μας είναι να έχουμε μία συμφωνία αμοιβαίως επωφελή και για εμάς αλλά και για τους εταίρους σε σύντομο χρονικό διάστημα και σ΄αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινούμαστε. Αυτό που θέλω να πω, πάντως, και να τονίσω -και νομίζω ότι έχει και σημασία- είναι ότι προχθές το βράδυ στο Eurogroup η Ελλάδα δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν το οποίο μιλούσε για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Και δεν δεχτήκαμε το κοινό ανακοινωθέν γιατί δεν έπαιρνε υπ’ όψιν, τη λαϊκή εντολή, την οποία έχει πάρει η κυβέρνηση, στις 25 του Γενάρη», υπογράμμισε, προσθέτοντας:
«Θέλω να αποσαφηνίσω ότι μετά τις 25 του Γενάρη το μνημόνιο στην ουσία έχει σταματήσει να υφίσταται για μας. Έχει σταματήσει να υφίσταται για τον ελληνικό λαό, οπότε δεν μπαίνουμε στην διαδικασία συνέχισης της προηγούμενης πολιτικής. Όσοι ευελπιστούν ότι θα κάνουμε κάποιας μορφής κυβίστηση, νομίζω ότι απογοητεύονται γιατί αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι όχι μόνο δεν κάνουμε κάποια τέτοια μεταστροφή, αντιθέτως, με την συνεπή μας πολιτική μπορούμε και κερδίζουμε για την Ελλάδα», κατέληξε ο Γ.Σακελλαρίδης.

Νίκος Φίλης: Συμφωνία σε όφελος του λαού

«Η νέα πραγματικότητα είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που ξέρει να διαπραγματεύεται και απ' ότι φαίνεται να πετυχαίνει συμβιβασμούς επ' ωφελία των λαϊκών συμφερόντων» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης εξηγώντας ότι κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθεια θα τεθεί στην κατεύθυνση της εφαρμογής μέτρων, προς όφελος του ελληνικού λαού και της χώρας.

Ο Νίκος Φίλης επιδόθηκε σε μια άσκηση προσομοιώσεως μεταφέροντας την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας αν δεν είχαν γίνει οι εκλογές, όπου θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα του κ. Σαμαρά με την εφαρμογή του mail Χαρδούβελη, δηλαδή μείωση των συντάξεων, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και μια σκληρότερη λιτότητα και περαιτέρω μείωση του βιοτικού επιπέδου.

«Από την αρχή η προσπάθειά μας ήταν μια σύμφωνία -γέφυρα για το θέμα του χρέους και ταυτόχρονα να μήν είναι συνέχεια του προηγούμενου προγράμματος του Μνημονίου, δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Καρίτζης. Σε αυτό το διάστημα προτάσσουμε κομμάτια που δεν σχετίζονται με τη λιτότητα, αλλά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη φορολογία, την εισφοροδιαφυγή», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις