ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι αποκάλυψε ο Τσίπρας από τη Μόσχα για τράπεζες και διαπραγματεύσεις

Τι αποκάλυψε ο Τσίπρας από τη Μόσχα για τράπεζες και διαπραγματεύσεις

Ερωτήσεις από φοιτητές στα ελληνικά δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

fasa mosxa

Με αφορμή την ερώτηση φοιτητή, αναφέρθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς και στη δέσμευση της κυβέρνησης η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το τραπεζικό σύστημα ήταν μία από τις αιτίες της κρίσης, η οποία παραμένει δυσεπίλυτο πρόβλημα.

«Η Ελλάδα έχει δανειστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το χρέος το πληρώνει ο ελληνικός λαός και οι επόμενες γενιές. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μπορεί να φαίνεται παράδοξο ότι "κουμάντο" συνέχιζαν να κάνουν οι ίδιες διοικήσεις, οι οποίες οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα σε αδιέξοδο», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τα «"κλειδιά" τα κρατάει η ΕΚΤ».

«Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσω ευέλικτων χειρισμών και κινήσεων να επιτευχθεί μία συμφωνία με "αυτούς που κρατούν τα κλειδιά". Στο πλαίσιο μίας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας, θα αποκατασταθεί η λειτουργία και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς όφελος της οικονομίας και όχι προς "όφελος κάποιων συμφερόντων"», υπογράμμισε.

Ως προς την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι θα πρυτανεύσει ο ρεαλισμός και η λογική, καθώς στην αντίθετη περίπτωση η ζημιά για την Ευρωζώνη και το κοινό ευρωπαϊκό όραμα θα είναι μεγαλύτερη.

Σχετικές ειδήσεις