Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Συστατικό μέρος της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας η Ρωσία (video)

Newsbomb

«Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν βαθιές ρίζες. Ρίζες κοινές, αυτόνομες, που αγγίζουν όμως και τα κεντρικά στοιχεία της ευρωπαϊκής ιστορίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη διάλεξης με θέμα «Οι Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές», που παραχώρησε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

fasa mosxa

«Στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όπως δίκαια τον ονομάζετε, οι λαοί μας έδωσαν πλάι-πλάι τον αγώνα ενάντια στο φασισμό - που είχε καλύψει την Ευρώπη - είτε ως στρατιώτες στο μέτωπο, είτε ως αντάρτες στα βουνά και στα δάση. Η Σοβιετική Ένωση πρώτη ύψωσε τη φωνή της όταν φυλακίστηκε ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης και πρωτοπόρος της Εθνικής μας Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος. Ο σύντροφός μας σήμερα στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, συνεχίζοντας την ιστορική αναδρομή, τόνισε ότι και οι δύο λαοί «πληρώσαμε με βαρύ φόρο αίματος την εθνική αντίσταση στον εισβολέα, αλλά ζήσαμε μαζί και μια μεγάλη νίκη της ανθρωπότητας, που φέτος γιορτάζουμε τα 70 χρόνια της».

«Στην Κοινή Διακήρυξη που υπογράψαμε χθες με τον Πρόεδρο Πούτιν, για αυτήν την επέτειο, υπογραμμίζουμε την ιστορική σημασία αυτού του αγώνα, για την προάσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

«Ακόμα και στα χρόνια που η Σοβιετική Ένωση και η Ελλάδα πρέσβευαν τελείως διαφορετικά ιδεολογικά μοντέλα, ο σεβασμός και η εκτίμηση ανάμεσα στους λαούς μας δεν δοκιμάστηκαν ούτε για μια στιγμή», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «οι Έλληνες ομογενείς, που δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά σε αυτήν την χώρα, αποτέλεσαν και αποτελούν πάντα μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ μας».

Ο κ. Τσίπρας, αφού ξεκαθάρισε ότι τιμά αυτή την ιστορία, ανέφερε ότι «ο πλούτος αυτός, κοινών ιστορικών εμπειριών και δεσμών, πρέπει να αποτελέσει - σήμερα - εφαλτήριο για την επίτευξη ουσιαστικών βημάτων στις διμερείς μας σχέσεις».

«Αλλά ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να δούμε τις σχέσεις μας με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές. Και να μην επαναλάβουμε τα λάθη των προκατόχων μας. Να είμαστε ειλικρινείς στο πού μπορούμε να προχωρήσουμε και πού δεν μπορούμε, και να μην υποσχόμαστε πολλά και να κάνουμε λίγα. Να μην ψιθυρίζουμε κρυφά, αντί να μιλάμε ανοιχτά», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα (καθώς και η Κύπρος) αποτελούν πόλο σταθερότητας για την κοινή ευρωπαϊκή μας ασφάλεια, στο κέντρο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναλύοντας, στη συνέχεια, τους τρόπους με τους οποίους η χώρα μας επιδιώκει και θα επιδιώξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην άμεση γειτονιά της:

«Πρώτον, ενισχύοντας την οικονομία μας και τις διμερείς μας σχέσεις, και αξιοποιώντας τη θέση μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στον ΟΑΣΕ.

Δεύτερον, προωθώντας μια πολιτική ενεργούς υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάθε προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Τρίτον, προασπίζοντας την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα έναντι τουρκικών διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων. Και παράλληλα προωθώντας τον διάλογο με την Τουρκία, για επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, για προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για ανάπτυξη των ολοένα ενισχυόμενων σχέσεων σε ζητήματα οικονομίας, ενέργειας, πολιτισμού και τουρισμού.

Τέταρτον, στηρίζοντας μία ενεργή βαλκανική πολιτική μακριά από εθνικισμούς και αλλότρια σχέδια, που οδηγούν στην πολυδιάσπαση της περιοχής. Και υπέρ πραγματιστικών λύσεων για το μέλλον της. Υπέρ, της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και – μαζί - του δικαιώματός τους να αναπτύσσουν τις διμερείς τους σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Πέμπτον, υποστηρίζοντας τη συνεργασία με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και μιας φιλειρηνικής πολιτικής για την περιοχή μας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρεί σημαντικό το διάλογο και με τη Ρωσία για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, αναφέρθηκε στην τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία, λέγοντας πως «η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ουκρανία αποτελεί διακύβευμα που για εμάς στην Ελλάδα έχει και επιπλέον σημασία, δεδομένου ότι δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής διαμένουν στην πολύπαθη Μαριούπολη που βρίσκεται στο κέντρο των συγκρούσεων. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία».

«Δεν πιστεύω όμως, ότι ο φαύλος κύκλος κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στρατιωτικοποίησης της περιοχής και κλιμάκωσης της ψυχροπολεμικής ρητορικής βοηθάει να προσεγγίσουμε μια λύση, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Αντιθέτως, απομακρύνει μια τέτοια λύση. Πρέπει να δουλέψουμε βήμα-βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ. Ειδικά καθώς είναι αδύνατον να χτίσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία, πολλώ δε μάλλον εναντίον της», πρόσθεσε.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «για την Ελλάδα, η Ρωσία δεν αποτελεί "λύση" στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης».

«Το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος κρίσης στην Ευρωζώνη που είναι ευρωπαϊκό και μόνο στο πλαίσιο αυτό – μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είναι αναπτυξιακή και κοινωνική - μπορεί να λυθεί. Για την Ελλάδα, η Ρωσία αποτελεί συστατικό μέρος της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της, που στόχο έχει να αξιοποιήσει την ελληνική γεωπολιτική θέση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ξανά μια αναπτυξιακή προοπτική και να ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας χθες, Μεγάλη Τετάρτη (08/04/2015) τονίζοντας ότι «ήταν μια πολύ σημαντική μέρα, επανεκκίνησης και αναζωογόνησης για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Όχι διότι συμφωνήσαμε σε όλα ή κλείσαμε όλα τα εκκρεμή θέματα. Αλλά επειδή, με τον Πρόεδρο Πούτιν, εντοπίσαμε – και μέσω της υιοθέτησης Σχεδίου Δράσης για τα έτη 2015-2016 - τους τομείς στους οποίους υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας».

Αναφορικά με τους τομείς συνεργασίας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε:

«- Στην ενέργεια, όπου συμφωνήσαμε - πάντα με σεβασμό στην σχετική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία - στην προοπτική κατασκευής ενός αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, που θα εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ενώ θα ικανοποιεί κατ' αρχήν ελληνικές ενεργειακές ανάγκες με προοπτική επέκτασής του προς τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη.

- Στο εμπόριο εντοπίσαμε δυνατότητες ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, ειδικότερα δε στον αγροτικό τομέα που έχει πληγεί από τα ρωσικά αντίμετρα.

- Παράλληλα, ανοίξαμε την συζήτηση για τις δυνατότητες συνεργασίας με ρωσικές εταιρείες στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, μέσω κοινοπραξιών όπου το δημόσιο διατηρεί τον στρατηγικό του ρόλο».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι «στο πλαίσιο ενίσχυσης της οικονομικής μας συνεργασίας, προτίθεμαι, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, να συμμετάσχω με αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών, στο Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Αγία Πετρούπολη».