ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος με αναβαθμισμένη θέση και στην Ευρωζώνη

Στόχος να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος με αναβαθμισμένη θέση και στην Ευρωζώνη

Για τα καλά φαίνεται πως βγάζει από τον «πάγο» τις ελληνορωσικές σχέσεις, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, με την αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά να είναι έκδηλη για την έκβαση των συνομιλιών σε μία σειρά τομείς: από τα αγροτικά προϊόντα και την «παράκαμψη» του εμπάργκο, μέχρι τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, με την κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΠΟΥΤΙΝ

fasa mosxa

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ιστορικής σημασίας τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, το μεσημέρι της Μ. Τετάρτης στο Κρεμλίνο, καθώς «σηματοδότησε την επαναθεμελίωση και επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων». Τυπικά η επανεκκίνηση προσδιορίζεται από την υπογραφή του Κοινού Προγράμματος Δράσεων για το 2015-16, μεταξύ Τσίπρα-Πούτιν, ωστόσο η ουσία βρίσκεται στις συζητήσεις για σειρά επενδύσεων από τη ρωσική πλευρά σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Η στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, εξασφαλίζει στην Ελλάδα ένα σημαντικό σύμμαχο, τη στιγμή που επιδιώκει να αναβαθμίσει τη θέση της στην Ευρωζώνη, σημειώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Παράλληλα, η χώρα προωθεί τους στόχους της στον τομέα της ενέργειας και αξιοποιεί τη γεωστρατηγική της θέση, πράγμα που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο ελληνικός αγωγός φυσικού αερίου

Βαρύνουσας σημασίας είναι η αναγγελία ότι διερευνάται από την Ελλάδα και τη Ρωσία, το ενδεχόμενο κατασκευής ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και μέσω Βαλκανίων θα κατευθύνεται στην Ευρώπη. Τεχνικές συζητήσεις δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως διευκρίνισαν κυβερνητικές πηγές, η χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε.

Από την κατασκευή του αγωγού, η ελληνική πλευρά αναμένει να προκύψουν σημαντικά οφέλη, όπως πλήρης κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας, η οποία θα επιτρέπει και αντικατάσταση της χρήσης λιγνίτη στα εργοστάσια της ΔΕΗ. Επίσης, θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, σε ποσοστό περίπου 10-15%. Κατά την υλοποίηση του έργου θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ελληνικές εταιρείες, ενώ η απαιτούμενη χρηματοδότηση, ύψους πάνω από 2 δισ., έχει εξασφαλιστεί πλήρως, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Η εκμετάλλευση του αγωγού, εκτιμάται ότι θα αποφέρει ετησίως στα δημόσια ταμεία περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Ελλάδα αποφεύγει τις αρνητικές επιπτώσεις, σε περίπτωση που έμενε εκτός έργου και αναβαθμιζόταν ενεργειακά την ίδια ώρα η Τουρκία, αποκτώντας σημαντικό πλεονέκτημα.

Εκτός όμως από τα μακροπρόθεσμα οφέλη, η ρωσική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να προκαταβάλει στην Ελλάδα μελλοντικά κέρδη αρκετών χρόνων, με την αποπληρωμή τους να τοποθετείται στην έναρξη της λειτουργίας του αγωγού και πέρα, δηλαδή μετά την 1η/1/2019. Το «παράθυρο» αυτό άφησε ανοιχτό και ο Ρώσος πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια», αλλά στο πλαίσιο υλοποίησης μεγάλων έργων στον τομέα της ενέργειας «μπορεί να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις, που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού, αλλά και να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων σε ευρύτερο πλαίσιο, πριν από την υλοποίηση αυτών των έργων».

Επίσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας αναμένεται και η διαγραφή του προστίμου, που έχει επιβάλει η Gazprom στην Ελλάδα, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για μη απορρόφηση της ελάχιστης ποσότητας φυσικού αερίου, την οποία υποχρεούνταν να αγοράσει.

ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και υδρογονάνθρακες

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, η ρωσική πλευρά επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ενώ αναφορά έγινε και σε γενικότερα έργα υποδομής.

Η συζήτηση για τους σιδηρόδρομους, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του λιμένος Θεσσαλονίκης, άνοιξε κατά τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αργά το βράδυ της Μ. Τετάρτης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Βλαντιμίρ Γιακούνιν. Το σχήμα που προκρίνεται είναι κοινοπραξίες με συμμετοχή του δημοσίου, στην κατοχή του οποίου θα παραμείνουν τα σιδηροδρομικά δίκτυα.

Ρωσικό ενδιαφέρον εκφράστηκε και για τους υδρογονάνθρακες, ενώ αναμένεται να υπάρξει και ρωσική συμμετοχή στο διαγωνισμό του Ιονίου.

Αγροτικά προϊόντα

Αναφορικά με το «αγκάθι» του εμπάργκο στα προϊόντα από χώρες της Ε.Ε επομένως και των αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας, προκρίνεται η λύση της δημιουργίας μεικτών ελληνορωσικών επιχειρήσεων. Η λύση αυτή, η εξεύρεση της οποίας ήταν σύνθετη καθώς δεν είναι δυνατή η άρση των αντίμετρων στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για μία χώρα, αναμένεται να δώσει ανάσα στους αγρότες. Με τη δημιουργία ελληνορωσικών κοινοπραξιών, τα αγροτικά προϊόντα θα μεταφέρονται στη Ρωσία ως πρώτη ύλη, θα επεξεργάζονται και συσκευάζονται εκεί και θα πωλούνται στη ρωσική αγορά. Στόχος της κυβέρνησης είναι το σχέδιο να προχωρήσει άμεσα, ώστε σε αυτό να ενταχθεί η φετινή παραγωγή ροδάκινων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού τη Μ. Πέμπτη 9 Απριλίου

O πρωθυπουργός σήμερα το πρωί πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).

Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Πρύτανης, με τον οποίο είχαν σύντομη συνομιλία στο γραφείο του. Στη συνέχεια, αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Ρωσικού Πανεπιστημίου και του ΕΚΠΑ. Για το λόγο αυτό βρίσκεται στη Μόσχα και ο Ν. Μαραβέγιας, ο οποίος εκτελεί χρέη πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο Ρωσικό Πανεπιστήμιο το «παρών» από ελληνικής πλευράς έδωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. Φοιτητές "γέμισαν" το αμφιθέατρο, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

tsipras neo

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα δεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης στις 15.00.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.

Σχετικές ειδήσεις