ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνές συνέδριο για την ηθική ηγεσία από το Global Thinkers Forum το Σάββατο

Διεθνές συνέδριο για την ηθική ηγεσία από το Global Thinkers Forum το Σάββατο

Θέματα δημοκρατικής διακυβέρνησης και ηθικής ηγεσίας, ζητήματα δεοντολογίας καθώς και ηθικής και εταιρικής υπεθυνότητας θα συζητηθούν στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Δημοκρατία και Αξίες: Πως οι δημοκρατικές κοινωνίες μπορούν να καλλιεργήσουν κοινές αξίες και υπεύθυνους ηγέτες» που πραγματοποιείται αύριο Σάββατο 25 Απριλίου.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Global Thinkers Forum και το Carnegie Council και έχουν κληθεί να αναπτύξουν τις απόψεις τους ακαδημαϊκοί, στοχαστές, πολιτικοί και επιχειρηματίες .

Μιλώντας στο newsbomb.gr, η κα Ελισάβετ Φιλιππούλη, Founder and CEO Global Thinkers and Global Thinkers Forum αναφέρεται στο τι σημαίνει δημοκρατική διακυβέρνηση στο σύγχρονο περιβάλλον αλλά και στο πως διασφαλίζεται η διαφάνεια στην εξουσία.

filippoyli

Λίγα λόγια για το Global Thinkers Forum- Ποιοι είναι οι στόχοι του; Γιατί επελέγη η Ελλάδα για το συνέδριο: «Δημοκρατία και Αξίες: Πως οι δημοκρατικές κοινωνίες μπορούν να καλλιεργήσουν κοινές αξίες και υπεύθυνους ηγέτες».

Το Global Thinkers Forum (GTF) είναι ένα διεθνές think tank, μία πλατφόρμα που παράγει διάλογο και φέρνει κοντά τους σημερινούς αλλά και μελλοντικούς ηγέτες για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την διακυβέρνηση, την κοινωνία, την πρόοδο και το μέλλον. Δημιουργήθηκε για να επανατοποθετήσει την αντίληψη για την διακυβέρνηση μέσα από μία παγκόσμια οπτική γωνία. Σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία για την Ελλάδα και καθώς το μέλλον της Ελληνικής πολιτικής, η ακεραιότητα της Ευρωζώνης και οι δημοκρατικές αξίες βαίνουν επί ξηρού ακμής, μαζι με το Αμερικανικό think tank Carnegie Council για την Ηθική στις Διεθνείς Σχέσεις συγκεντρώνουμε στην Αθήνα μία ομάδα ακαδημαϊκών, στοχαστών, πολιτικών και επιχειρηματιών να συζητήσουν τα θέματα ηθικής ηγεσίας, το μέλλον της Δημοκρατίας ευρύτερα, καθώς επίσης την πολιτική και εταιρική υπευθυνότητα.

Ο τίτλος του συνεδρίου μιλάει για δημοκρατία και κοινές αξίες. Δεδομένης της κρίσης στην Ευρώπη, μπορούμε να μιλάμε για έλλειμμα δημοκρατίας στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι χώρες του ευρωπαικού Νότου;

Η Δημοκρατία δεν είναι ρούχο που το φοράμε. Δεν είναι ταμπέλα που την κρατάμε και τη διαφημίζουμε. Δεν είναι τίτλος που μας ανήκει. Η Δημοκρατία είναι αποστολή που ενέχει καθήκοντα τα οποία πρέπει να τα μοιράζονται και να τα φέρουν σε πέρας με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και όραμα για το κοινό καλό, όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτήν. Και το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία. Οι ηγέτες οφείλουν να δίνουν το όραμα και να χαράσσουν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική και πορεία, το κράτος οφείλει να παρέχει τους μηχανισμούς που θα διασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία των θεσμών, ο ιδιωτικός τομέας οφειλει να λειτουργεί με ευθύνη και σεβασμό προς το κράτος αλλά ταυτοχρόνως και την κοινωνία και οι πολίτες οφείλουν και εκείνοι να εργάζονται με γνώμονα τις κοινές αξίες και να βάζουν στην άκρη το «εγώ» τους για χάρη του «εμείς» και του κοινού καλού και όχι να θεωρούν ότι Δημοκρατία σημαίνει κάνω ό,τι θέλω, όποτε το θέλω και όπως το θέλω αδιαφορώντας αν αυτό θα εχει συνέπειες στο γείτονά μου, στην κοινωνία, στη χώρα μου, στην ανθρωπότητα. Μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για πραγματικές Δημοκρατίες.

filippouli2

Υπάρχουν θεσμοί που μπορούν να διασφαλίσουν τη διαφάνεια στην εξουσία;

Κυρίως η Δικαιοσύνη, όταν λειτουργεί σωστά, είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει διαφάνεια. Οι δημοσιογράφοι επίσης έχουν τεράστιο καθήκον απέναντι στην κοινωνία όσον αφορά στην πάταξη της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας στο Δημόσιο βίο και φυσικά στον συνεχή έλεγχο προς τους κυβερνώντες και τους κατέχοντες δημόσια αλλα και ιδιωτική εξουσία. Θα σας επαναλάβω τη ρήση του Ι.Ι. Μάγερ ότι «η Δημοσίευση είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης».

  • Το συνέδριο πραγματοποιείται το Σάββατο 25 Απριλίου 2015 από τις 9:00 υπό την αιγίδα του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στο αμφιθέατρο «Μεγάρου Διοικητού Θεόδωρου Β. Καρατζά» (Αιόλου 82-84) στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις