ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντωνοπούλου: Αυξήθηκε ο αριθμός των συμμετεχόντων στα Προγράμματα Κατάρτισης Ανέργων

Αντωνοπούλου: Αυξήθηκε ο αριθμός των συμμετεχόντων στα Προγράμματα Κατάρτισης Ανέργων

Αύξηση του αριθμού, αλλά και των αποδοχών των συμμετεχόντων και ωφελούμενων από τα Προγράμματα Κατάρτισης των άνεργων, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου σχετικά με την καθυστέρηση της υλοποίησης προγραμμάτων εγκεκριμένης χρηματοδότησης ύψους 600 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για τη δημιουργία 160.000 νέων θέσεων απασχόλησης, η κ. Αντωνοπούλου είπε πως δεν πρόκειται για καθυστέρηση, αλλά για αξιοποίηση του απαιτούμενου χρόνου, ώστε να επανασχεδιαστούν ένα προς ένα τα προγράμματα και να βελτιωθούν, όπου είναι δυνατόν.

Ως τέτοια παραδείγματα προγραμμάτων που επανεξετάσθηκαν επί τω βελτίω, επικαλέστηκε:

- Πρόγραμμα για τους αποφοίτους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ στο οποίο επιτεύχθηκε, με τους ίδιους πόρους, να ενταχθούν 12.500 απόφοιτοι αντί για 7.000. «Αυξήσαμε τον αριθμό των ωφελουμένων χωρίς να μειωθεί το ποσό που θα πάρουν οι ίδιοι», τόνισε χαρακτηριστικά η αναπληρωτής υπουργός.

- Πρόγραμμα Κατάρτισης σε ειδικότητες αιχμής για άνεργους νέους από 18 ετών έως 24, στο οποίο αυξήθηκαν κατά 84% οι αποδοχές των συμμετεχόντων.

- Πρόγραμμα για την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας (voucher) νέων από 18 έως 24 ετών και από 25 ετών έως 29, στο οποίο 10.000 δικαιούχοι (από τους συνολικά 40.000) ήταν επιλαχόντες και δεν παρουσιάστηκαν και ως εκ τούτου έπρεπε να επανασχεδιαστεί.

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός, το πρόβλημα εμφανίστηκε διότι, στην ανακοίνωση του Προγράμματος, δεν είχε συμπεριληφθεί η πρόβλεψη για όσους κατά το μεταβατικό διάστημα ξεπέρασαν το όριο ηλικίας. Έτσι, υπήρχαν τρεις επιλογές: α) να «πεταχτούν έξω» αυθαίρετα όσοι είχαν ξεπεράσει το όριο ηλικίας, β) να συμπεριληφθούν αυθαίρετα με κίνδυνο να πληρώσει η κυβέρνηση γιατί θα ήταν παράνομα ενταγμένοι, γ) να γίνει διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τους ενταχθούν.

Σχετικές ειδήσεις