ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαρίδης: Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν

Σακελλαρίδης: Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει "κόκκινες" γραμμές και επιδιώκει μέσα σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. Οι κόκκινες γραμμές επιβεβαιώνονται μέσα από την κοινή δήλωση Πρωθυπουργού – Γιουνκέρ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών.

«Βλέπουμε από την κοινή δήλωση την αναγκαιότητα καθιέρωσης Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Γιούνκερ υπερασπιζόμενος το ευρωπαϊκό κεκτημένο που είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις υπέγραψε αυτήν την κοινή δήλωση», πρόσθεσε.

Ο κ. Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε ότι «δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για μείωση συντάξεων» και σημείωσε ότι «θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως αυτή η συμφωνία πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατό».

«Η συμφωνία θα έλθει στη Βουλή. Ο στόχος του ασφαλιστικού συστήματος θα είναι η προστασία των συμπολιτών μας της τρίτης ηλικίας, να τους διασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό, όπως και τα εργασιακά είναι "κόκκινη" γραμμή και η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει σε αυτή μέχρι τέλους», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση έχει άμεσο χρονικό ορίζοντα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ το σχέδιο έχει σταλεί στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και επίκειται και ταξίδι του υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη, στη Γενεύη, αποκάλυψε ο κ. Σακελλαρίδης.

Το καλύτερο για τη χώρα είναι το συντομότερο δυνατό απόφαση, ακόμα και στο Eurogroup της Δευτέρας (11/05/2015) ή ακόμα και κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών στο πλαίσιο που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει η προσμονή από την πλευρά των Θεσμών ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να κάνει πίσω σε όλα η ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν έχει πάρει τέτοια εντολή και αυτό δεν είναι μήνυμα ρήξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από τις 20 Φλεβάρη αποδείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση. Παρόλο που γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν το θέτουμε σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης. Το κομβικό αυτό ζήτημα το αφήνουμε, καθώς στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί από την ίδια την πραγματικότητα», ξεκαθάρισε.

Όποια μέτρα και όποιες μεταρρυθμίσεις ληφθούν, δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα αναδιανείμουν τα βάρη όσων έχουν πληρώσει τα περισσότερα τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα όποια μέτρα θα περάσουν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αναταράξεις.

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι θα έρθει όταν καταλήξουμε σε συμφωνία, προκειμένου να ψηφιστεί στη Βουλή, ενώ συμπλήρωσε ότι τη Δευτέρα (11/05/2015) δεν πρόκειται να κατατεθούν άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Ένδειξη της θέλησης της ελληνικής κυβέρνησης είναι η στάση της και η εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Ερωτηθείς για το βούλευμα που αφορά στελέχη του ΤΤ, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει τα πάντα ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να εμπλέκεται στο έργο της Δικαιοσύνης.

Σχετικές ειδήσεις