ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Πανούση σε Λάρισα, Κατερίνη και Θεσσαλονίκη

Επίσκεψη Πανούση σε Λάρισα, Κατερίνη και Θεσσαλονίκη

Την Λάρισα και την Κατερίνη επισκέφθηκε την Τρίτη (12/5/2015) ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης, ενώ σήμερα, (13/5/2015) επισκέφθηκε και την Θεσσαλονίκη.

Τον αναπληρωτή υπουργό συνόδευε ο Διευθυντής του πολιτικού του γραφείου κ. Βασίλης Μαστρογιάννης.

Η επίσκεψη στη Λάρισα

Αρχικά, ο Αναπληρωτής Υπουργός βρέθηκε στη Λάρισα. Ειδικότερα, επισκέφθηκε την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, όπου τον υποδέχθηκαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Σοφιός, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Ταξίαρχος Νικόλαος Γιαννέλος και ο Διευθυντής Αστυνομίας Λάρισας, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Αγάκος. Εκεί, συνάντησε τους Διευθυντές Διευθύνσεων Αστυνομίας των Νομών, καθώς και Αξιωματικούς και μετείχε σε σύσκεψη με αντικείμενο την αστυνόμευση και την ασφάλεια στην περιοχή.

Εν συνεχεία, επισκέφθηκε την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Θεσσαλίας, όπου προήδρευσε σύσκεψης με τους Διοικητές των Υπηρεσιών και Κλιμακίων της Περιφέρειας, με θέμα την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Αμέσως μετά, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Αποστόλη Καλογιάννη, με τον οποίο συζητήθηκαν τα προβλήματα της πόλης, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν σε αστυνομία και πυροσβεστική, η αντιπυρική περίοδος και ο καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών με το Δήμο.

Η επίσκεψη στην Κατερίνη

Επόμενος σταθμός του Αναπληρωτή Υπουργού ήταν η Κατερίνη. Εκεί, επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης, όπου συναντήθηκε με το Διοικητή και το προσωπικό. Εν συνεχεία, ο κ. Πανούσης συνάντησε το Δήμαρχο Κατερίνης, κ. Σάββα Χιονίδη.

Η επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη

Ο κ. Πανούσης βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη το πρωί της Τετάρτης (135/). Αρχικά, βρέθηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όπου τον υποδέχθηκαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Δημήτριος Σοφιός, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Βασίλειος Μωυσίδης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Υποστράτηγος Νικόλαος Μπαντουβάκης. Εκεί, συναντήθηκε με Διευθυντές Διευθύνσεων Αστυνομίας των Νομών της Κεντρικής Μακεδονίας και Αξιωματικούς και συζήτησαν για τα ζητήματα που αφορούν στην αστυνόμευση και την ασφάλεια στην περιοχή. Συνάντηση είχε και με τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας, που του εξέθεσαν τα προβλήματα των αστυνομικών της περιοχής.

Αμέσως μετά, ο Αναπληρωτής Υπουργός πραγματοποίησε σύσκεψη με τους Διοικητές των Υπηρεσιών και Κλιμακίων της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατέθεσε λουλούδια στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών, που έχει πρόσφατα ανεγερθεί. Σε όλες τις παραπάνω επισκέψεις ο κ. Πανούσης συνοδευόταν από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Υποστράτηγο Π.Σ. Δημοσθένη Αναγνωστάκη.

Ακολούθως, ο κ. Πανούσης συναντήθηκε με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, με τον οποίο συζήτησαν τα προβλήματα της περιοχής, αλλά και το ενδεχόμενο κατάρτισης Ειδικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Αστυνόμευση της πόλης. Εν συνεχεία, ο Αναπληρωτής Υπουργός συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Κατά τη συνάντηση αποτυπώθηκαν τα προβλήματα της Περιφέρειας όσον αφορά στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου και αποφασίστηκε κοινή δράση για την αντιμετώπισή τους.

Μνημόνιο συνεργασίας θα υπογράψει η ΕΛ.ΑΣ. με τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία χάρτη εγκληματικότητας και τη λήψη μέτρων αντιεγκληματικής πολιτικής, θα υπογράψουν η Ελληνική Αστυνομία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, στη συνάντηση που είχε, με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.

«Συζητήσαμε τρέχοντα θέματα και νομίζω θα δρομολογηθούν εύκολα λύσεις. Θα ξεκινήσουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας της Θεσσαλονίκης με την Ελληνική Αστυνομία. Θα κάνουμε τον χάρτη εγκληματικότητας, δρόμο δρόμο για να πάρουμε τα μέτρα αντιεγκληματικής πολιτικής, που απαιτούνται πάλι δρόμο δρόμο» είπε ο κ. Πανούσης.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας, με τον κ. Μπουτάρη να τονίζει: «Η δημοτική αστυνομία είναι απολύτως απαραίτητη για την πόλη. Εδώ και λίγες μέρες, οι δημοτικοί αστυνομικοί δηλώνουν πού θέλουν να πάνε και θα χρησιμοποιήσουμε όσους έρθουν σε εμάς».

Αναφορικά με το θέμα των δημοτικών αστυνομικών, ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι «επειδή ο αριθμός είναι μικρός, σε σχέση με τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, θα δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τον αριθμό τους».

Εξάλλου, ο κ. Πανούσης, ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση και τη διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε πως «πρέπει να τελειώνουμε με τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έντιμη και με το λιγότερο δυνατό κόστος για τον ελληνικό λαό που έχει υποστεί πολλά, αλλά πρέπει να κυβερνηθεί ο τόπος. Πρέπει τα σχολεία, οι δήμοι, τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν. Δεν μπορούμε όλα να τα παραπέμπουμε σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση».

«Να πάρουν ένα πολύ μεγάλο βάρος της μετανάστευσης οι πιο πλούσιες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης»

Ο κ. Πανούσης σε δηλώσεις που έκανε μετά την ενημερωτική σύσκεψη που είχε με ανώτατους αξιωματικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης κάλεσε τις πιο «πιο πλούσιες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης» να σηκώσουν ένα πολύ μεγάλο βάρος της μετανάστευσης.

Ο κ. Πανούσης κάλεσε τις χώρες αυτές που, όπως τόνισε, «μιλούν για αλληλεγγύη, για πολιτισμό της Ευρώπης», με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου να πάρουν ένα πολύ μεγάλο βάρος, διότι, «στο κάτω-κάτω εμείς δεν έχουμε προκαλέσει την μετανάστευση» και «δεν μπορεί συνέχεια η Ελλάδα να πληρώνει τα σπασμένα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ακόμη ότι «το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί στην Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Η χώρα μας μπορεί να προσφέρει και οφείλει να προσφέρει όλη την ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους κυνηγημένους που έχουν ζήσει το φόβο [...] Μετά την ανθρωπιστική βοήθεια αρχίζουν να δημιουργούνται προβλήματα. Προβλήματα που συνδέονται με το πού θα εγκατασταθούν, πώς θα ζήσουν, πώς θα επαναπροωθηθούν, πώς θα προχωρήσουν στην Ευρώπη. Άρα, το ζήτημα μετακυλύεται στην Ευρώπη».

«Δεν έχω δει -πρόσθεσε- θαρραλέα μέτρα. Έχω ακούσει τα μισόλογα, θα αυξήσουμε τη Frontex, θα αυξήσουμε τα λεφτά, αλλά τα λεφτά δεν αντικαθιστούν ούτε την εθνική ασφάλεια ούτε την κοινωνική συνοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι θέσεις του στο μεταναστευτικό ταυτίζονται με την κυβερνητική γραμμή, είπε: «Προφανώς. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Είναι ζήτημα ρόλων». Ενώ αναφερόμενος στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, επεσήμανε πως τη γνωρίζει από το 1974 και έχει τις καλύτερες σχέσεις. Πρόσθεσε δε, ότι ο ρόλος ο δικός της είναι άλλος από αυτόν της Αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ. «δεν έχει δουλειά στην Αμυγδαλέζα να σιτίζει και να φροντίζει».

Αναφέρθηκε ακόμη στη νέα σχέση που, όπως τόνισε, διαμορφώνεται ανάμεσα στην Αστυνομία και τους πολίτες, ενώ σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με αντικειμενικά κριτήρια και θα γίνουν γνωστές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Κληθείς δε, να σχολιάσει αντιδράσεις δημάρχων για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων, ανέφερε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να δημιουργηθούν πιο ισχυρά και ασφαλή τμήματα.

Σχετικές ειδήσεις